Free Music!

Teljesen átalakul az iTunes?

2009. december 04. - Pléh Dániel

 Az Apple-ről, zenei téren az utóbbi időben meglehetősen kevés szó esik. Alapvetően mindenki az új, tablet PC-jüket várja, ami amellett, hogy jó eséllyel egy az iPodhoz és azciPhonehoz hasonló forradalmat indít majd el, zenei téren is .

Kevesen beszélnek róla ugyanakkor, de egyre inkább úgy tűnik, a zenefogyasztási szokások olyan drámai mértékben kezdenek átalakulni, melyek hosszú távon (?) az iTunes létét is  komolyan veszélyeztetik. 
 
Valahol Cupertinoban, egy prezentációban, diszkréten elrejtve ez a gondolat megjelenhetett, ugyanis a hírek szerint az Apple igen-igen előrehaladott tárgyalásokat folytat az egyik leginkább feltörekvő streaming szolgáltató, a Lala felvásárlásáról. A – természetesen- meg nem erősített hírek szerint a tárgyalások gyakorlatilag sikerrel lezárultak, a felek a megállapodás legfontosabb részeiben megegyeztek, csupán a szerződés aláírása várat még magára.
 
A várhatóan a közeljövőben publikussá váló szerződés tényénél érdekesebb, mennyiben fogja mindez megváltoztatni az Apple jelenlegi stratégiáját, illetve a streaming piacot.
 
Előbb esetében jó eséllyel már most múlt időről beszélhetünk. Steve Jobs és csapata az elmúlt 12-18 hónap eseményeit figyelve megállapította, az egyedi letöltési piacon további növekedése minimális az esély, ami van, az is csak hatalmas befektetések révén lesz majd lehetséges, miközben a streaming piac hihetetlen sebességgel növekszik , igaz egyelőre működőképes üzleti modell nélkül.
 
A piac jövöbeni hirdetési potenciálját alapjaiban változtatja meg a Google belépése a piacra, az Apple számára pedig nyilván a Google zenei projektjében való részvétele miatt (is) vált érdekessé az anno CD lemezek rippelésére és online tárolására szolgáló, napjainkra magát kihagyhatatlan piaci szereplővé kinövő lala.
 
A tárgyalásokhoz közel álló személyek szerint egy másik, alapvetően szakmai indok is van, ez pedig a Lala alapítója és „agya” Bill Nguyen, aki mint szakember és zeneipari stratégia is kulcsfontosságú lehet asz Apple számára, sőt az hírek szerint már most is rengeteg hasznos, érdekes és forradalmi elgondolást osztott meg az Apple üzleti és technológiai csapatával.
 
Ami pedig a streaming piacot illeti:az Apple esetleges belépése erre a piacra teljesen átalakítani nemcsak, hogy a jelenlegi erőviszonyokat, hanem azon szereplők piaci értékét és lehetőségeit is, aki egyelőre még csak az amerikai piacra való belépésen gondolkoznak . Az iTunes, mint alkalmazás (és nem mint zeneáruház ) elképesztő népszerűsége és elterjedtsége révén az Apple pillanatok alatt tudna fogyasztók millióihoz eljuttatni egy ilyen jellegű szolgáltatást. Az egyetlen probléma ez ügyben eddigi a meglehetősen rideg kiadói kapcsolatok jelentették, s a Lala pont erre jelenthetne tökéletes megoldást..

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr291575009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása