Free Music!

Mennyi a realitása a Magyar iTunesnak?

2010. január 06. - Pléh Dániel

 A mai nap kismagyar webes slágertémája minden kétséget kizárólag az magyar iTunes indulásának Handrás által megszelőztetett ténye volt. Mi most a vágyálmoktól némileg elrugaszkodva, az Apple oldaláról próbáljuk megvizsgálni a magyar bolt nyitásának realitását.

 
Pro:
 
Az iPod+iTunes páros minél szélesebb körű terjesztése: A shop teljes megnyitása egyben tovább ösztönözhetné mind az iPod, iTouch, mind az iPhone eladásokat. Az Apple igazi haszna pedig mint tudjuk ezeken van, nem a gyakorlatilag önköltségi áron vagy akár az alatt is értékesített zenei tartalmakban.
Új piacok felé való nyitás: Az, hogy az Apple számára a magyar piac szerepe és értéke felértékelődött, ősz vége, tél eleje óta ismert. A fontosság növekedése pedig jelentheti azt is, hogy a hardverek mellet a magyar tartalompiacon is szeretné megmérettetni magát a Cupertinói óriás.
Közös európai jogkezelés: A közös-európai jogkezelés ügyében az Unió és az Apple egészen mag szintű egyeztetéseket folyatott, mintegy fél évvel ezelőtt. Ezen egyezetések során Steve Jobs-aki személyesen is részt vett rajtuk- hangsúlyozta, a közös európai jogkezelő hivatal elősegíthetné, hogy valamennyi uniós állampolgár elérhesse az Apple zeneáruházát…
 
 
Kontra:
 
Nagyon pici a magyar zenei piac: A magyar zenei piac, s azon belül is a digitális piac mérete nemzetközi mértékkel mérve olyan elenyésző, hogy erre erőforrásokat allokálni, nehezen indokolható. Pláne akkor nem, amikor olyan méretű piacok, mint Oroszország is a várakozók sorábaná llnak..
Nincsenek legyőzendő versenytársak: Egyetlen nagy nemzetközitartalom piaci szereplő sincs jelen a magyar piacon, így egyetlen szereplő sem vesz el bevételeket a magyar piacon az Apple-től.
Bizonytalan jogi helyzet: Az egyelőre még nem létező közös európai jogvédő szervezet híján, hivatalosan az Apple-nek meg kellene állapodnia a magyar jogkezelőkkel. (Artisjus,EJI) Ez a fajta lokális egyezkedés, szabályokhoz igazodás  pedig alapjaiban ellenkezik azokkal a globális elképzelésekkel , melyeket Steve Jobs a tartalomipar terén képvisel.
 
Mindent összevetve, mi a magunk részéről kevéske pénzünket arra tennénk fel, hogy január 27-n Steve Jobs nem fogja bejelenteni a magyar iTunes-t. A magyar tartalomtulajdonosok mozgolódásai pedig alapvetően a saját tartalmaik amerikai és globális iTunes-ba  való elhelyezését célozzák.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr381650339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása