Free Music!

Messze van még a webes iTunes

2010. május 23. - Pléh Dániel
Az iTunes teljes átalakítása egyre több jel szerint várat még magára. Az Apple, a Lala felvásárlásával elképesztő, a közösségi  zene és a cloud computing-al kapcsolatos tudást is vásárolt, ugyanakkor az iTunes napjainkra olyan összetett és bonyolult rendszerré nőtte ki magét, olyan egyértelmű irányokkal, melyeknek a módosítása bizonyosan időt vesz majd igénybe.
 
Mindennek ellenére, magával a megvásárolt szolgáltatással valamit kezdenie kellett az Apple-nek, s ennek keretében zárta le új előfizetők regisztrációs lehetőségét már korábban, s fejezi be végleg a szolgáltatás üzemeltetését,a korábbi előfizetők számára is.
 
Mindez persze a felvásárlások esetén alkalmazott legdrasztikusabb és legborzasztóbb, a felhasználók lemorzsolódását leginkább maga után vonó megoldás, így joggal gondolhatjuk, hogy az Apple hamarosan- ha csak a Lala userek számára is- de előáll valamilyen megoldással.  
 
Iparági pletykák szerint az Apple már meglehetősen régen, az év elején megkereste a nagyobb lemezkiadókat azzal az elgondolással, hogy zenei szolgáltatását kinyitná a web felé, s lehetővé tenné felhasználói számára különböző eszközeiknek levő zenék, egyetlen licenc e alatt való menedzselését.
 
A kiadók mindezzel szemben azt a véleményt képviselik, hogy az iTuneson keresztül megvásárolt dalok, felhasználó általi újrameghallgatása, újbóli felhasználást jelent, s ebből következően új üzleti konstrukciót is igényel az Apple és a kiadók között.  
 
Az új és forradalmi modell tehát új és forradalmi megállapodásokat feltételez, amelyek megvalósításához azonban jelenleg Steve Jobs és a kiadók viszonya nem tűnik alkalmasnak.
 
Alternatív megoldásként felmerülhet, egy iTunes alapú, klasszikus értelemben vett streaming szolgáltatás kialakítása, ez esetében ugyanakkor annak az árnak a meghatározása, (ami a single track letöltések esetében a 99 centes árral, alapvetően sikerült)  amelyen a szolgáltatás valóban nagy volumenben értékesíthető lenne és a kiadók is belemennek, egyelőre távolinak tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr921965390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása