Free Music!

Valóban: Június 6-tól indul az iCloud

2011. május 31. - Pléh Dániel
Nem történt igazából meglepetés. Tegnap, a kb. egy hete ismert és kiszivárgott híreknek megfelelően az Apple a jövő hétfői WWDC fejlesztői fórumon, első napirendi pontként jelenti majd be, felhőalapú szolgáltatását, az ugyancsak nem meglepő nevű, iCloud-ot. Az egyelőre még továbbra is kérdéses,- többek között a kiadókkal és egyéb jogtulajdonosokkal folyó tárgyalások miatt is- hogy már magát az indulást, vagy csupán az indulás várható időpontját jelenti majd be Steve Jobs.
 
Ami ellenben meglepő- legalábbis az elmúlt hetek, hónapok pletykái alapján- az az, hogy a szolgáltatás messze nem csupán a zenei tartalmakról szól majd, hanem fotókat, videókat is tárolhatunk, megoszthatunk majd a segítségével, azaz az iCloud gyakorlatilag a MobilMe helyére lép majd. S ha mindez nem lenne elég, a szolgáltatás az iOS 5-ös verziójának integráns része lesz, azaz gyakorlatilag korlátlan számú, tartalomtípusra optimalizált felhő alapú szolgáltatás indítás lesz elképzelhető, így a MobilMe eltűnése szinte nem is lesz érzékelhető.
 
A szolgáltatás működésében- legalább is, ami a zenei területet érinti- nagy újdonság nem vérható, szemben az Amazon vagy éppen a Google szolgáltatásával, - azaz az alkalmazás a felhasználó PC-jén található tartalmakat átfutja, beazonosítja és elérhetővé teszi az Apple központi szervereiről, bármilyen hordozható eszköz számára.
 
Igazán izgalmassá a bejelentést tehát nem is feltétlenül (csak) a zenei téren való jelentősége teszi, hanem az, hogy könnyen elképzelhető, hogy az iCloud megjelenésével az Apple valójában egy új platformot jelent be, melyre a későbbiekben bárki alkalmazásokkal is megjelenhet majd. Mindezen felül pedig lehet, jövő hétfőtől az iTunes-ról sem mint egy desktop alkalmazásról beszélünk majd, hanem az itunes.com révén, egy felhő alapon és böngészőben is működő  (zenei )szolgáltatásról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr972947400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása