Free Music!

Végjátékához érkezett az EMI eladása

2011. október 29. - Pléh Dániel

A Citibank által még a nyáron meghirdetett tender a hajdan szebb napokat látott EMI tulajdonjogáért a tervek szerint ebben a hónapban érte, éri el következő   és egyben befejező fázisát. Az első körben érkezett ajánlatok meglehetősen messze voltak a bank által elképzelttől, így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy két részben a hanglemezkiadói és a kiadó jogokat külön-külön értékesítik majd.

 
A második körös ajánlatok beadása után az elemzők egy része szerint a hanglemezkiadói részleg megvásárlására a legjobb esélye a Warner Music-ot tavasszal felvásárló Len Blavatnyiknak van, , s a második forduló eredménye és egyben a végső győztes kihirdetése akár még ezen a héten megtörténhet.
 
Az elemzők másik csoportja ugyanakkor vitatja mindezt és azt állítja, hogy a második forduló végén csak listavezetők lesznek, a tényleges győztes majd csak a vezető ajánlattevőkkel való sikeres tárgyalás után lesz kihirdethető.  A források abban sem értenek egyet, hogy kik állnak, állhatnak az élen a ketté bontott aukcióban. (ez az egy, amiben egyetértenek, nevezetesen, hogy az aukció ketté lett bontva) A kiadói üzletágért folytatott küzdelemben egyes elemzők szerint   az Access Industries  (UBS AG, Credit Suisse Group, Nomura Holdings valamint a Macquarie Group támogatásával), mások szerint viszont a Warner Music-ot tavasszal felvásárló Len Blavatnyik áll az élen. A kiadói üzletág az EMI Publishingért folytatott küzdelem győztesének a Bertelsmann tűnik, itt alapvetően csak az ár a kérdéses.
 
Az ár, amely az egyik legsarkalatosabb pontja a tendernek. A Citibank 4 milliárd dollár közeli összeget szeretne a két tranzakció révén. Az eredeti elképzelések alapján a kiadói jogok értek többet, mintegy 1.5 milliárd dollárt, a hanglemezkiadói pedig mintegy 1,.5 milliárd dollárt. Az első valamint a második tenderforduló alapján ugyanakkor a két tétel ajánlott ár közelít egymáshoz. A hanglemezkiadóért kínált összeg magasabb. 1.6-1.7 milliárd dollár, mint amennyit a Citibank tervezett, a kiadói jogokért ajánlott összegek ugyanakkor alacsonyabbak q7.-1.8 milliárd dollár, mint amennyit a bank kapni szeretne. Az igazi probléma ugyanakkor nem is ez, hanem a két tétel együttes valuációja, ami látható, hogy mesze elmarad majd a 4 milliárd dollártól, s inkább a 3.5 milliárdhoz lesz majd közel.
 
További, hosszú tárgyalásokat vetít előre az a tény, hogy a Citibank elképzelései szerint az esetleges versenyjogi következményeket és korlátozásokat a majdani vevőnek kell(ene) viselnie, ami további kockázatot jelent a potenciális vásárlók számára.Amennyiben a hanglemezkiadó valóban a Warner Music tulajdonosához kerül, úgy  minden jel szerint az EMI brand eltűnik majd az amerikai piacokról, európában viszont megmaradhat.
 
Maga az iparág számára pedig egy hosszú-hosszú folyamat zárul le ezennel. Az EMI és a Warner összeolvadása pénzügyi és gazdasági értelemben közel egy évtizede ismert. A két cég  összeolvadásával ugyanis a másik két vezetői hanglemezkiadó a Universal valamint a SONY méretével összemérhető óriás kiadó jöhet létre. Persze nem hagyható figyelmen kívül, hogy az összeolvadás most,  egy esetleges második világgazdasági válság hullámain, valamint   CD eladások drasztikus csökkenése által megtépázott kiadók között megy végbe.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr783276712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása