Free Music!

Precedens értékű pert vesztett a Youtube Németországban

2012. április 23. - Pléh Dániel

 A német digitális zenét körülvevő végletesen bonyolult helyzetről és arról, ez miként és mennyiben befolyásolta a Spotify belépését a legnagyobb európai zenei piacra korábbi postunkban már említést tettünk.

 
A helyzet és a piac bizonytalanságát jól tükrözte, hogy a Google és a német szerzői jogi hivatal a GEMA a Youtube kapcsán hosszú évek óta perben állt egymással. Nem tudni, mennyire befolyásolta a döntést illetve magát a meghozatalát, de tény,  alig egy hónapja született hasonló ügyben  bírósági döntés a Viacom és a Google között.
 
 
A mostani, hamburgi bíróság által meghozott döntés azonban súlyosabb következményekkel járhat, hiszen egyértelműen kimondja, a Youtube felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért és köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a jogsértő tartalmak felkerülését megakadályozza.  
 
Az elsőfokú ítéletnek, amennyiben majd jogerőre emelkedik három, roppant súlyos következménye lesz/lehet a Youtube számára:
 
  1. Kénytelen lesz bevezetni egy a mostaninál és erőforrásigényesebb, gyakorlatilag a videó felötlése során, azt valós időben ellenőrző monitoring megoldást.
  2. A per eredménye egy újabb per lehet, ahol immáron már a kártérítés összeg lesz a tét. Amennyiben pedig nem konkrét videókról lesz szó, úgy az összeg ellentétben az amerikai perrel valóban hatalmas mértékű lehet!
  3. Végül, a per precedens alapot jelenthet további perek indítására.
 
 
A Viacom-Yotube ügyben született ítélet kapcsán hangsúlyoztuk, inkább elméleti, bizalombeli jelentősége lehet az új eljárásnak. A GEMA-Youtube ítélet ellenben már konkrét, nagy összegű kártérítések fenyegetését is magában hordozza. Nem beszélve arról, mekkora bizonytalanságot okoz ismételten, az amúgy is felettébb ingoványos digitális zenei szolgáltatási piacon…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr454465478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása