Free Music!

Bátor de kockázatos Microsoft elképzelések

2012. július 16. - Pléh Dániel

A Microsoft- mintahogyan arról be is számoltunk,- június elején nagy lendülettel jelentette be Xbox Music névre keresztelt zene szolgáltatásának a terveit. Magáról a szolgáltatásról, az árazásról, a funkcionalitásról roppant keveset lehetett és lehet tudni, mégis ha lassan is, de elkezdtek kiszivárogni a részletek.  

A most napvilágra került hírek szerint a Microsoft igen-igen ambiciózus funkcionalitást tűzött ki célul maga elé.  Az elképzelések talán leginkább a Google 2 évvel ezelőtti, felhő alapú szolgáltatásához hasonlíthatóak.  A Microsoft ugyanis egyszerre szeretné az új szolgáltatásban elérhetővé tenni valamennyi fontosabb , napjainkban ismert zenei szolgáltatási funkciót, azaz a pay per track letöltést, a streaming funkcionalitást, a saját zenei gyűjtemény szinkronizálását valamint a felhő alapú zenei fájl tárolást.

Xbox-music.jpg

 Szinte szóról szóra ismételni tudjuk azt, amit tavaly tavasszal például a Google kapcsán említettünk, azaz a fő akadályt ezek megvalósításában a kiadók jelentik, jelenthetik. A nevük elhallgatását kérő, a tárgyalásokhoz közelálló források szerint a redmondi cég, mind  a négy major kiadóval folyamatosan tárgyal a feltételekről, egyelőre azonban vegyes eredményekkel.   

A megállapodás tető alá hozása ugyanakkor roppant fontos a Microsoft számára, hiszen PR szempontból hatalmas kudarc lenne, hogyha a leváltani kívánt Zunenál kisebb tartalommal indulna el- kényszerből – az Xbox Music. éppen ezért valószínűsíthető, hogy a Microsoft a kiadók által elfogadott funkcionalitással indítja majd el a szolgáltatást és az „izgalmasabb” funkciókkal a későbbiekben próbál majd a piacra lépni.

Mindez több okból is magában hordozza a bukás lehetőségét. Annak a bukásnak a lehetőségét, ami a Microsoft számára eben az esetben egész egyszerűen nem opció. Nem opció, mert a Microsoft számára ez a sokadik, de jó eséllyel végső tartalomipari kudarc lenne.  Nem opció, mert a kudarc az amúgy ígéretesnek tűnő hardver terveket is totálisan keresztülhúzná!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr694619620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása