Free Music!

Gyakorlatilag nem termel bevételeket a Soundcloud előadói programja

2015. március 16. - Pléh Dániel

A 2015-ös év amint azt sokszor leírtuk már, több szereplő számára is kulcsfontosságú év lehet majd a digitális zenében. Az egyik ezek közül feltétlenül a Soundcloud lesz majd. A Berlini székhelyű cég tavaly indult el a klasszikus streaming szolgáltatás felé vezető úton, miután tető alá hozta első kiadói megállapodását, a Warner Music-kal.

soundcloud_adplatform.jpg

A kiadói megállapodás és a hirdetési platform létrehozása fontos lépés ebbe az irányba ,ugyanakkor komoly kötelezettségekkel is jár, miközben a Soundcloud növekedése erőteljesen gyarapodó veszteséget eredményez, sőt a veszteségek a bevételek hányadában is egyre növekvő méretet mutatnak. A legutolsó lezárt pénzügyi évben a veszteség meghaladta a bevételek kétszeresét!

Pontosan ezért lenne kulcsfontosságú, hogy a Sondcloud a hatalmas látogató számát monetizálni tudja és abból fizetni tudjon az előadói programjához csatlakozott előadóknak.

Hat hónappal a program elindítása után, a berlini cég közzé tette az első statisztikai adatokat. Ez alapján összesen mintegy 100 résztvevője van a programnak, kivétel nélkül a tengerentúlról. Részükre 6 hónap alatt mintegy 1 millió dollárt fizettet ki a Soundcloud, ami akárhogyan is számoljuk végtelenül alacsony össze, havi 160-170 ezer dollár, egy olyan szolgáltatás esetében, amelynek havi 175 millió aktív felhasználója van. Összehasonlításképpen, a Pandora, havi 75 millió aktív felhasználója éves szinten közel 1 milliárd dollár árbevételt generál.

2015 legnagyobb feladat tehát a Soundcloud számára egyértelmű: drasztikusan meg kell növelnie monetizációs képességét annak érdekében, hogy üzletileg is komolyan vehető szolgáltatás legyen. Ugyanúgy, ahogy anno a Spotify esetében ez esetben is itt dőlhet majd el, mennyire lehet és kell komolyan venni a berlini céget..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr247247641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása