Free Music!

Streaming szolgáltatás lehet jövőre a Soundcloudból

2014. november 12. - Pléh Dániel

A Soundcloud roppant izgalmas hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított éve úgy tűnik még messze nem fejeződött be…A nyár végén még arról számoltunk be, hogy a berlini központú cég és a nagy lemezkiadók tárgyalásai nehezen haladnak, sőt egyes kiadókkal lényegében megálltak.

soundcloud-warner.png

Mindehhez képest aztán abszolút pozitív meglepetésként hatott, hogy a múlt héten a Soundcloud bejelentette első kiadói megállapodását, a Warner Music-kal. A megállapodás részleteiről ugyan keveset tudni, de az egyértelműnek tűnik, hogy a Warner jóval nagyobb kontrollt kap majd a hozzá tartozó tartalmak kezelésben, törlésében. Az is valószínűsíthető, hogy a kiadó és előadói a jövőben a Soundcloud-ban lejátszott zenéik után a hirdetési bevételből részesülhetnek majd, sőt valószínűsíthetően a Youtube-hoz hasonlóan minden egyes lejátszott dal után valamilyen díjazást kap majd a kiadó és előadó, függetlenül attól, hogy az egyedi lejátszás volt, vagy a dal egy mix része volt.

Ami ugyanakkor nem ismert, hogy a megállapodás részeként a Warner Music a híreknek megfelelően valóban 3-5%-os tulajdonosa lesz-e a Soundcloud-nak, ileltve, hogy pontosan mit is takar majd a két cég együttműködésében a „kereskedelmi és promóciós lehetőségek kiaknázása” terminus.

Hivatalosan ugyan nem erősítette meg egyik cég sem, de a Soundcloud-Warner megállapodás az első, ámde roppant fontos lépés a berlini cég által 2015-re tervezett fizetős streaming szolgáltatás indításához. Mindehhez azonban még felettébb hosszú és viszontagságos út vezet, hiszen a többi kiadóval ( Sony, Universal) a tárgyalások valóban vontatottan haladnak, olyannyira, hogy a Universal extravagáns vezetője a közelmúltban egy konferencián kijelentette, hogy a OS8ndcloud nem rendelkezik életképes üzleti modellel…

Azon streaming szolgáltatáshoz, ami egyszerre óriási lehetőség és roppant nagy kockázat számukra. Hatalmas lehetőség, ugyanis a Soundcloud kiterjedt független kiadói kapcsolatrendszerével, jól beágyazott előadói kapcsolataival, elég nagy és aktív felhasználói táborával olyan feltételekkel rendelkezik, melyekkel más streaming szolgáltatások nem nagyon. Mindehhez a major kiadói repertoárt hozzáadva a berlini cég szolgáltatása katalógusméretét tekintve, felveheti majd a versenyt az iTunes sokak által megközelíthetetlen méretűnek tartott katalógusával, s így akár a streaming szolgáltatások vezető szereplőjévé válhatna.

A kockázat is hatalmas ugyanakkor, hiszen a Soundcloud minden egyes a nagy kiadók felé tett lépésével, funkcióváltásával magára haragítja ügyfeleit, azaz a prémium plaformját használó előadókat illetve a zenekedvelőket, s akkor még a nem túl rózsás pénzügyi helyzetről nem is beszéltünk.

Mindezek alapján 2015 várhatóan még az ideinél is izgalmasabb, nehezebb év lesz a Soundcloud számára. Persze ez az, az út, main minden ma már jelentős streaming szolgáltató keresztülment, és amely út végén, ha minden jól megy, sok csillogás várja a berlini céget.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr116867755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása