Free Music!

Kétségbeesett befektető keresében a világ legnagyobb online rádiója

2017. május 21. - Pléh Dániel

Mintha egy időgépbe ült volna véletlenül bele, szinte pont azt éli át a Pandora, mint 2015 végén. A befektetők idegesek, a jövő több,mint kétséges a részvényárfolyam pedig zuhan. A helyzet annyiban mégis más, hogy ellentétben 2015-el, most  meglepetésszerűen érkezett a sokkhatás és az azt követő villámparádé.

pandora_2015.jpg

Abba ugyanis ha lassan is, de beletörődtek a befektetők, hogy a Pandora eredeti szolgáltatása, az Apple Music és az egyre erősödő tengerentúli streaming verseny miatt  ha nagyon lassan is, de vesztet az aktív felhasználóiból.

Amire sokkal inkább kiváncsi volt mindenki. beleértve a befektetőket is- az az év elején elindult streaming szolgáltatás első érdemi adatai voltak. Később szó lesz róla, de még igazén ez sem kellett volna feltétlenül akkora sokkot okozzon, mint amekkora végül lett…

Lassan beinduló streaming

Alapvetően, ha a Pandora nem teszi meg azokat a bejelentéseit, amelyeket megtett, önmagában a negyedéves jelentése nem is biztos, hogy  komoly elmozdulást okozott volna a részvény árfolyamában.

Az árbevétel kissé elmaradt a vártól ( 316 millió 318 millió helyett) a nagyobb bajok ugyanakkor a költség oldalon jelentkeztek. A 132 millió dollárt meghaladó negyedéves veszteség 15%-al os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, mai egyértelműen a streaming szolgálttás indításával köthető össze.

pandora_2017q1listeners.jpg

A hallgatottság ugyancsak nem sok örömre adott okot, hiszen az előző évhez képest 2.3 millióval csökkent, ami nem az első ilyen időszak, és egyértelműen azt jelzi, hogy kb. 2 millió hallgató elpártolt a Pandora-tól, feltehetően a streaming szolgáltatások javra.

S hogy hogyan is halad a streaming szolgáltatás felépítésével a cég?  A befektetői tájékoztatóan említettek alapján  500 ezren kezdték meg az egyelőre még ingyenes tesztidőszakot, ami azt jelzi, meglehetősen lassan indul be az aktív használók migrációja a prémium szolgáltatásokra.

A sokkot ugyanis maga a cég okozta azzal, hogy bejelentette, 150 millió dollár értékben hitelt vett fel a KKR befektető cégtől, melynek két tagja egyben igazgatósági tag is lett. A hitelfelvétel pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a kaliforniai rádió a streaming szolgáltatás elindításával pillanatok alatt  nehéz anyagi helyzetbe került..

A 150 millió dolláros hitellel a jelenlegi  pénzügyi adatokat figyelembe véve 3-4 hónap időt nyert csupán magának a cég, ( elég ha azt említjük, hogy 2017 folyamán a streaming szolgáltatás kapcsán 280 millió dollár kell majd fizetni a kiadóknak) azaz az év elején még komoly streaming piac terveket szövögető vállalat hirtelen csődveszélybe került.

A mentőöv?

Egyes hírek szerint a Pandora első körben nem magát értékesítené, hanem az alig 18 hónappal ezelőtt megvásárolt Tickefly-t. Hivatalosan azért, hogy a streaming szolgáltatására koncentrálhasson, a gyakorlatban, feltételezhetően sokkal inkább az érte kapható pénz miatt..

tickefly.png

Anno a Ticketfly jó befektetésnek tűnt, hiszen segítségével a Pandora a zenehallgatáson alapuló hatalmas  adatbázisát  lokális koncertjegyértékesítésre is elkezdhette használni. Tény ugyanakkor, hogy méretében a Ticketfly messze nem közelíti meg a piacvezető Livenationt, így az általa generált bevételek  még a Pandora-hoz képest is jelentékenynek mondhatóak.

A hitelfelvétel során ugyanis a Pandora abból indult ki, hogy  30 napon belül végleges befektetők talál magának, így a hitelnek csak minimális  részét kell igénybe vennie.A kaliforniai cég magabiztos és biztosra veszi, hogy a 30 napos határidőn belül  vevőt talál magának ( lásd keretes írásunkat).

Kiváró vevőjelöltek

 A Pandora kapcsán  lassan 2 éve folyamatosan felmerül annak a lehetősége, hogy új tulajdonosra talál. Ami nem meglepő, hiszen tőzsdei cégről van szó, egy igen versengő szektorban, ráadásul egy olyan szektorban, ahol a maga szegmensében piacvezetőnek számít , viszont teljes mértékben hiányzott  ajánlatából a streaming szolgáltatási rész.

sirius_svg.png

A lehetséges vevők között felmerült az Apple, a Samsung neve is, de a legkitartóbbnak  )( és a leglogikusabb vevőnek) a Liberty Media tűnt. A Pandora azonban bízott magában és sorra visszautasította a közeledéseket.

Most a helyzet az ellenkezőjére változott: A megállapodás sokkal sürgetőbb lehet  Tim Westergreen és cége számára, mint az esetleges vásárlók számára.BVér, a ny Podt információi alapján  a Liberty és a  Pandora között újraindultak a tárgyalások, egyelőre még messzinek tűnik a megállapodás. A kérdés leginkább az, hogy  a vásárlók értékelik-e annyira a Pandora  hatalmas felhasználói bázisát, hogy megfizessék  érte azt a prémiumot, amire a befektetők, és elsősorban a menedzsment számít.

 

Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy a Pandora 30 nap alatt nem talál magának vevőt, és ez lehet, a menedzsment céljaival is összhangban van. A KKR befektetés illetve esetleg a Ticketfly eladása ugyanis akár hosszabb távon is biztosíthatja a cég finanszírozáshoz szükséges tőkét, ez idő alatt pedig reményeik szerint   erőre kaphatna a streaming szolgáltatás is, s így  teljesen más helyzetbe kerülhetne a cég, minden tekintetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3212500363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása