Free Music!

A Youtube önmagában nagyobb, mint az összes többi streaming szolgáltatás

2018. május 12. - Pléh Dániel

Mostanában, amikor a Google/Youtube páros viszonya messze nem felhőtlen a zene kiadókkal illetve jogvédő szervezetekkel , amikor a különböző ingyenes, prémium illetve különböző földrészeken található szolgáltatások erejét, jelentőségét próbáltuk összevetni többször felmerült, hogy mennyire is jelentős szereplő a Youtube tulajdonképpen a digitális zenében.

youtube_icons_1.jpg

Ha az árbevételt nézzük, a listavezető egy igazi monstrum, a Youtube, 9 milliárd dolláros árbevétellel. Természetesen ez az árbevétel nem csupán a zenei videókból származik, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a Youtube forgalmának mintegy 40%-át a zenei videók teszik ki, azaz a 9 milliárdos árbevétel egy jelentékeny része a zenei tartalmakkal hozható kapcsolatba.

Még brutálisabb a fölény, ha azt nézzük, hogy mennyi tartalmat streamelnek az egyes szolgáltatásokban.  Az IFPI ( a nemzetközi hanglemezkiadói szövetség) megtette ezt az IPSOS-al közösen, tavaly év végén, az eredmény pedig valóban sokkoló!

Az összes streamből- aki tehát tartalmazza a fizetős szolgáltatásokban meghallgatott számokat, az ingyenes audio /rádió jellegű szolgáltatásokban meghallgatott számokat valamint a megtekintett zenei videóklipeket egyaránt- 13 országban elemző felmérés alapján az összes stream több, mint fele videó stream , azaz ( egyelőre még ) továbbra is a videó megtekintések dominálnak az audio zeneszám hallgatás felett. A videó streameken belül messze kimagaslik a Youtube, amely az összes videó megtekintés több, mint 80%-át adja a felmérés szerint.  

ifpi_2018streams.png

Az Audio streamek esetében fej-fej mellett   teljesített a fizetős illetve az ingyenes szolgáltatásokban meghallgatott zeneszámok száma, összességében azonban az audio zeneszámok meghallgatása az összes  zenei tartalom streamek csak a 45%-át tette ki. És ami mindezekből, összesítve következik: A Youtube, önmagában nagyobb szeletet hasított ki a zenei streamekből, mint az összes streaming szolgáltatás, beleértve a Spotify-t, az Apple Music-ot-  együtt véve!

Mindezt egy másik dimenzióból  vizsgálva, azt is  mondhatnánk, hogy az összes zenei  stream 77%a az ingyenes szolgáltatások valamelyik verziójában zajlott, a domináns pedig ez esetben is a Youtube, amely az ingyenes streamek közel 60%-át adta.  

ifpi2018_revenues.png

Az ingyenes szolgáltatások dominanciájával a fő probléma a sokat emlegetett value gap néven ismert „probléma”, melyet a fenti ábra jól szemléltet.  Lényege, hogy az ingyenes szolgáltatásokat rengetegen használják, ugyanakkor a belőle származó ( hirdetési) bevételek  elenyészőek.

A  felmérés persze alapvetően valami olyanra mutat rá, sokadszorra, amivel  tulajdonképpen mindenki tisztában van. A zenei tartalmak népszerűek, az emberek imádnak zenét hallgatni, teljesen mindegy, hogy hol, milyen eszközön.Fizetni persze senki nem szeret olyanért, amit megkaphat ingyen vagy amiről azt gondolja, nem ér annyit. Igazából a zeneipari szereplőknek ezen, ennek megoldásán kellene dolgozniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3913885722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása