Free Music!

With or without you

2007. február 03. - Pléh Dániel

Az eredendő probléma

Emlékezhetünk rá, nem volt olyan rég, amikor a zenei élet szereplőinek egy része pánikkal a tekintetében leste az internet fejlődését. Az ezredforduló tájékán járhattunk. Dübörgött a Napster,mindenki az MP3.com-t használta, no és persze az illegális letöltő site-ok is virágkorukat élték.

A megoldás

Igazábóla technikai megoldás meglehetősen hamar megvolt, az ekkoriban a szerzői jogok digtális zenei területen való megjelenésének élharcosaként tekinthető, Microsofttól. Ez volt a DRM, személyesen...

A gyakorlat

Arról, hogy a gyakorlatban, a közben megjelenő, és jól alkalmazható üzleti modellek alapján műküdő, elsősorban zenei szolglátatások esetábwen mennyire jó, és mennyire hasznos a technokógia, széles körben zajlanak a viták. A két alapvetően jól elkülöníthető álláspontot a felhasználók szempontjából értékelő, illetve a jogtulajdonosok szempontjából értékelők képviselik. Előbbiek avval érvelnek, hogy a jelenleg alkalamzott DRM technológiák súlyosan gátolják a legálisan letöltött zenék hordozható lejátszóra való átmásolását, illetve közel sem annyira plaform függetlenek, mint amennyire azt beállíltják. A jogtulajdosok ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a legális letöltés jövőjét alapvetően befolyÁsolja, hogy a jogtulajdonosk megkapják jogos jussukat.

A jelen

A jelen felettébb érdekes. Ugyanis amellett, hogy a kiadók hangoztatják a DRM szükségességét, keresik is azokat a nyitási lehetőségeket, amelyek segítségével a markánsan csökkenő CD eladási bevételeiket helyettesíthetnék.

Ki nem mondják, de mindenki, mind a lemezkiadók, mind a forgalmazók, mind az előadók úgy gondolják, hogy a DRM jelen pillanatban gátolja az amúgy őrüleets tempójú növekedést. A napokban a Los Angelsben tartot, Music 2.0 konferencián Music 2.0 konferencián heves vita alakult ki a DRM megítéléséről. A DRM ellenes oldal egyik vezetője, David Goldberg, a Yahoo Music elnöke, a az említett konferencián hangsúlyozta, abbéli meggyőződését, hogy egyre több és több kiadó fogja tartalmainak DRM mentes terjesztését biztosítani.

 

Az egyetértés ugyanakkor semmi esetre sem mondható teljesnek, és harmónikusnak hiszen ugyanazon a helyen, ugyanakkor Larry Kenswil, a Universal elnöke ha diplomatikusan is, de a DRM nélküli tartalmak eladási problémáira hívta fel a figyelmet!

 

 

 

A jövő

 

A DRM ellenzők, és DRM pártiak között foglalnak helyet azok, akik az átjárhatóság hiányában látják a legfőbb problémát.  Az olyan szakmabeliek, mint Albhy Galuten a SONY képviseletében,  vagy  Pedro Vargas a hordozható lejátszó cég. a Sandisk elnöke jegyezték meg, hogy "évek óta a DRM haláláról  beszélünk, hallunk, de lehet, most tényleg eljött az idő"

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr39635311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása