Free Music!

Történelmi pillanat

2007. április 02. - Pléh Dániel

 

Akár ezt is mondhatnánk a mai Apple-EMI bejelentésre, amely alapján májustól, az iTunes-on, DRM mentes, formátumban lehet majd megvásárolni az EMI katalógusát, többek között tehát Norah Jones, Rolling Stones, Coldplay albumokat is.

 

A döntés feltétlenül mérföldkőnek számít, és mutatja egyfelől Job és az iTunes erejét, másfelől az EMI kritikus- vagy még annál is rosszabb- helyzetét, és igen komoly fricska azok számára, akik, Jobs februári, DRM ellenes levelet csak marketing fogásnak tartották. A másik oldalról pedig teljesen egyértelműen mutatja az EMI kiútkeresését, az igen súlyos pénzügyi válságából.

A bejelentés során Jobs elmondta, hogy a DRM nélküli dalok jobb minőségben magasabb bitrátával lesznek megvásárolhatóak. Különlegessége az ajánlatnak, hogy azok, akik korábban megvásárolták az EMI tartalmait, azok egy gombnyomással tölthetik le azok DRM mentes verzióját!

 

Nem is jó?

A megszállott zenemásolók azért még ne kezdjék el dörzsölni a kezeiket, ugyanis van néhány, apró (vagy nem is olyan apró) korlátozás:

- A DRM nélküli dalok a prémium árkategóriába fognak tartozni, azaz 99 cent helyett 1,29 centbe fognak kerülni

- A dalok nem MP3 hanem AAC formátumban lesznek letölthetőek

 

 

Paradigmaváltás?

 

Azonnal felmerülő kérdés, hogy mi lesz ezek tán a DRM-el? Az EMI, jelenlevő vezérigazgatója, Eric Nicoli hangsúlyozta, hogy a lemezkiadó továbbra is elkötelezett az intellektuális javak védelme érdekébe, és hangsúlyozta, hogy több, üzleti modell esetében (pl. az előfizetéses modellek) a DRm toivábbra is alapvető fontosságú, elhagyhatatlan tényező kell, hogy maradjon. Ugyanakkor a DRM nélküli letöltések révén remélik, hogy előadóik tartalmaiból még többen, még többet fognak letölteni!

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr84635298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása