Free Music!

Nem Lajos, LALA

2007. június 06. - Pléh Dániel

A Lala eleddig elsősorban az MP3.com mintájára indított, CD megosztó szolgáltatásáról híresült el (Nagyon röviden: A tag a CD tára tartalmát elhelyezi a szolgáltatásban, és ha valaki kéri, akkor a CD másolatát, akkor válaszborítékban, megkapja azt. A tranzakció 1 dollárba kerül, amiből 20 dollárt kap maga a művész )

 

A Palo Alto-i vállalat, most egy lépéssel tovább lépett, ugyanis ingyenes, live streaming szolgáltatást indítanak a közeljövőben. A lényeg ebben az esetben, hogy a internetező igazán on demand alapon hallgathatja kedvenc előadóit, dalait, korlátlanul. Tehát nem egy streaming rádiószolgáltatásról beszélünk, mint pl. a Pandora esetében.  Pontosan ez jelenti a legnagyobb üzleti kockázatot, ugyanis szakértői becslések szerint felhasználónként mindez óránként 17 centbe kerül majd a Pal Alto-i cégnek. A szolgáltatás népszerűsége előre megjósolható, de a felhasználói bázis növekedés, egyre növekvő költségeket is jelen majd.

 

A szolgáltatás jelenleg béta állapotban érhető el, viszonylag szűkös tartalommal, hiszen a major-ök közül mindössze a Warner licencelte tartalmait néhány független kiadó mellett, bár a fennmaradó nagy kiadókkal való megállapodás is küszöbön áll a cég szerint.

 

A szolgáltatással, és magával a stratégiával is ugyanakkor még több kérdés a levegőben lóg, a tatalmi kérdéseken felül. Az egyik a CD megosztó szolgáltatással való integráció. A társaság ígérete szerint ez is meg fog valósulni, a hajdani klasszikus MP3.com funkcióval (e.g a regisztrált felhasználók bárhonnan online elérhetik zenei gyűjteményüket) A legérdekesebb, ugyanakkor a béta verzióban még nem elérhető funkció a fizetés ellenében megvásárolt dalok közvetlen iPodra való másolási lehetősége.  A koncepciót még jobban megkérdőjelezi, hogy a Warner tartalmak jelenleg fizetés ellenében ugyanakkor nem megvásárolhatóak.

 

Akár így, akár úgy lesz, feltétlenül érdemes a közeljövőben kiemelt figyelemmel kísérni ezt a bátor  kísérletet.Én a magam részéről a nagy népszerűségre, és az üzleti kudarcra voksolok. Na ezt lehet majd jól számonkérni rajtam!!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr22635278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása