Free Music!

Minden relatív

2007. június 22. - Pléh Dániel

A bejelentés pillanatától kezdve sokan várták az első adatokat arról, hogy hogyan is teljesítenek az EMI „drmtelenített" tartalmai az iTuneson. Bevallottan több, major kiadó az eredményektől (is) teszi függővé további lépéseit eben a témában.

Az ezen a héten New Yorkban tartott zeneipari konferencián, a világ harmadik legnagyobb lemezkiadójának alelnöke, Lauren Berkowitz örömmel, és büszkén jelentette be, hogy a DRM mentes tartalmaik jól fogynak, és igazolni látszanak az előzetes várakozásokat.

Az alelnök elsősorban a Pink Floyd remekművét, a Dark Side of the Moon-t említette, melyből 350%-al több fogyott, az iTunes Plus bevezetése után. Több más EMI vezető tartalom esetében is lényeges emelkedés volt kimutatható, így a Smashing Pumpinks Siamese Dream című albumából 17%-al, Norah Jones Come Away with Me lemezéből 24%-al, a Coldplay A Rush of Blood to the Head című sikerlemezéből pedig 115%-al töltöttek le többet.

Az adatok valóban bíztatónak tűnnek, ugyanakkor a kezdeti, adatok a legtöbb esetben pozitívabbak szoktak lenni, mint aztán a valós, hosszútávú trendek. Ez tehát mindenképpen óvatosságra int. Ha kicsit a számok mögé nézünk, és összevetjük azokat a hasonló időszak alatti CD eladásokkal, akkor látható, hogy ugyanezen albumok CD eladásai ugyanazon időszak alatt rendre csökkenő tendenciát mutattak.

Mit jelent akkor mindez? A kérdés nehezen megválaszolható, a legvalószínűbbnek az a magyarázat tűnik, amely szerint a jobb minőségű DRM mentes tartalmak letöltési lehetősége egyre vonzóbb termékalternatívává teszi a digitális letöltést, a CD vásárlással szemben. Nagy-nagy kérdés ugyanakkor, hogy összességében mindez megnövekedő zeneipari bevételeket fog-e eredményezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr100635268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása