Free Music!

Többen vesznek kevesebbet

2007. szeptember 22. - Pléh Dániel

A legális zeneletöltésről, valamint a zeneipar bevételeinek csökkenéséről folytatott vitákban rendszeresen felmerülő kérdésre ad, adhat választ az emarketer legújabb elemzése.

 

Az elemzés egyik részében azt vizsgálták, hogy hogyan változott az elmúlt 25 évben a zenét vásárlók száma, a teljes amerikai népesség hányadában. Az eredmény meglepő, százalékos arányban is lényegesen több (32%-a a teljes népességnek) vásárolt zenét, ellenben az 1980-ban márt 20%-al. Mindehhez hozzávéve a népesség növekedését ezen időszak alatt (227 millióról 290 millióra) azt tapasztaljuk, hogy amíg 1980*-ban mindössze 45 millió ember vásárolt zenét valalmilyen formában az Egyesült Államkoban, addig 2006-ban ez a szám 95 millió volt! Azaz a zenére pénzt költeni hajlandó emberek egy hatalmas masszív közel 100 milliós tömeget alkotnak.

 

Hogy lehet akkor, hogy a CD eladások, és a zeneipar bevétele folyamatosan csökken? Hogyan lehet, hogy 200 és 2005 között drámai, közel 30%-os csökkenés mutatkozott a CD eladásokban? A választ megkaphatjuk, hogyha a demográfiai, a zenére fordított költési adatokat és a zenét vásárlók számát együtt vizsgáljuk.

 

Így, már közel sem annyira rózsás a kép. Látható, hogy a teljes, zenevásárlásra fordított bevételek csak 20%-al magasabbak, mint 1980-ban, ami az inflációs adatokkal korrigálva nominálisan csökkenést jelent! Mindezen felül pedig, a zenevásárlásra fordított összeg 2006-ban alig volt magasabb, mint 1990-ben, és lányegesen alacsonyabb volt, mint 1995-ben. (a szakértők ezt tartják az utolsó, „internetmentes" évnek a zeneiparban.)

 

A két egymásnak ellentmondó adatot természetesen nagyon sokféleképpen lehet magyarázni. Az egyik magyarázat, hogy mindez a kalózkodásnak, az illegális zeneletöltésnek köszönhető. Ez a magyarázat azonban egyértelműen félrevezető, hiszen nem magyarázza a százalékos emelkedését a legálisan vásárlóknak.

 

A másik elmélet szerint mindez valóban az internetnek köszönhető, azonban pozitív értelemben, azaz az egyre szaporodó legális letöltések révén nőtt meg drasztikusan a zenét vásárlók száma, azonban a legális letöltések adta szabadság, valamint az egyre terjedő track alapú letöltések miatt csökken az egy főre számított zenei költés.

 

A hír tehát tulajdonképpen jó hír, hiszen nagyon egyértelműen azt mutatja, hogy az Internet megjelenése pozitívan ha a zenevásárlásra. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy az üzleti modellek, és az igénybevétel különbözősége miatt még a mainál is nagyobb igénybevétel kell ahhoz, hogy az internet előtti bevételi szintek megjelenjenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr20635242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása