Free Music!

Eladó az EMI?

2007. október 02. - Pléh Dániel

Tőzsdei cégekkel kapcsolatban rendszeresen pánikot okoz, hogyha fény derül, komoly vagy netán többségi részesedést szerez, szerezhet a cégben egy pénzügyi befektető. A jóindulatú felvásárlást kezdeményező szakmai befektetőkkel szemben a pénzügyi befektetők esetében a legjelentősebb félelemforrás a pénzügyi mutatók szigorú számonkérése, és szakmai ésszerűségeken felül helyezése.

Éppen ezért kísérte a tavasszal kiemelt figyelem amikor az EMI-Warner kölcsönös felvásárlási tervek ellenére az EMI talált gazdára, méghozzá a Terra Firma pénzügyi befektető cég karjaiban.

Az elmúlt hónapok további piacvesztése, az iTunes-al való együttműködés viszonylag jó eredményei ellenére komoly kérdéseket vetett fel az EMI jövőjével kapcsolatban.

A Guardian legutóbbi cikkében a befektető cég vezetője, Guy Hands a következő, igen figyelemreméltó módon fogalmazta mindezt meg: A legkilátástalanabb üzletet keressük, a legösszetettebb, és legnagyobb versennyel rendelkező piacon, és nagyon örülünk, hogyha valóban azt kaptuk, amire számítottunk! Legújabb befektetésünk, az EMI a klasszikus példa minderre. Reméljük, hogy a helyzet valóban annyira súlyos, mint amennyire gondoltuk.

Az igazgató ezen elül szerencsére szakmai értelemben véve komolyabb témákban is véleményt formált. Kijelentette például, hogy céljuk, hogy az EMI a nagyobb slágerek esetében kevesebb veszteséget könyveljen el, mint jelenleg, ellenben a kevésbé sikeres előadókkal is többet, és jobban foglakozzanak, és több, bevételt érjenek el általuk is. ( Halkan megjegyeznénk, hogy ahogy a zenei piac jelenlegi folyamatai alakulnak, ez nagyjából magától meg fog valósulni.)

Mindez egyébként nem újdonság, a nagy lemezkiadó cégek évek, ha ne évtizedek óta próbálják megvalósítani ezt a doktrínát, meglehetősen kevés sikerrel. Az egyik lehetséges út nyilván az lenne, hogy olyan szerződéseket kötnének az előadókkal, amelyek révén nem csak a közvetlen a zenekar CD és digitális eladásaiból származó bevételeiből részesedne a kiadó, hanem a turné, a merchandise bevételekből is.

Ez az út már eddig is elég komoly buktatókkal volt tele, nyilván az együttesek sem szeretnének a koncertbevételeikből a kiadókat táplálni. Egy másik lehetséges út annak eléréshez, amit a Terra Firma szeretne az, hogyha az EMI szervezeti, strukturális és működési átalakulások sora révén egy független kiadóhoz hasonló szervezetté válik.

Az EMI mint egy sokkal kisebb, gyorsabb, agresszívabb kiadó. Első hallásra elég nehéz elképzelni,és pontosan ez a, a pénzügyi alapokról kiinduló átalakulás az, amitől és ami miatt a pénzügyi befektetőktől rettegnek a piacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr17635239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása