Free Music!

Még a Radihohead sem???

2007. október 23. - Pléh Dániel

A Radiohead akciója az első pillanattól kezdve nagy figyelmet kapott világszerte, és blogunkban is. Az első számadatok azt mutatták, hogy a vásárlókban bizony felülkerekedett az önzőség, és a lehetőség ellenére sem fizettek annyit az albumért, mint amennyi az a kereskedelmi forgalomban megvásárolható lesz.

 

Még elkeserítőbb a kép, hogyha megvizsgáljuk, hogy a fájlcserélő siteok forgalmát, a Radiohead akcióját követően. A felmérések azt mutatják, hogy a megjelenést követő napon, a fájlcserélőkön körülbelül 500 000 lakalommal töltötték le, az egyébként tulajdonképpen ingyenesen legálisan is megszerezhető albumot. Könnyen megjósolható, hogy ebben az egyébként különleges esetben is érvényesülni fog a népszerű albumok esetében már ismert tézis, nevezetesen, hogy az illegális letöltések jelentősen túlszárnyalják a legális letöltéseket és vásárlásokat.

 

Adódik tehát a kérdés:miért?Miért töltik le az internetezők a fájlcserélő siteokról azt a tartalmat, amely ugyanúgy ingyenesen, de „legálisabban" is beszerezhető. A statisztikai adatokat szolgáltató Big Champagne cég elnöke, Eric Garland szerint a fő probléma a marketing. Az internetezők jó része nem ismeri a Radiohead siteját (a rajongók nyilván igen, de ők amúgy is megveszik, megvették az albumot), ellenben ismerik, és megbíznak kedven torrentoldalukban vagy P2P szolgáltatásukban.

 

Ezen- egyébként igen-igen figyelemre méltó- elmélet szerint tehát a bolti ár nem kulcskérdés az illegális letöltések szempontjából. Aki meg akarja szerzi, az úgy is meg fogja szerezni ingyen, aki pedig hajlandó fizetni érte, az a legális csatornák valamelyikét fogja igénybe venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr26635229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása