Free Music!

BREAKING: Legális P2P zeneletöltés a láthatáron!

2008. június 27. - Pléh Dániel

Több alkalommal tettünk már említést arról, hogy a jogvédő szervezetek, a tartalomtulajdonosok egyre nagyobb nyomás alá helyezték a internetszolgáltatókat annak érdekében, hogy az internetes forgalom jelentős hányadát kitevő kalóztevékenység miatt kártérítést fizessenek a tartalomtulajdonosok számára, a befolyó internetelőfizetési díjakból.

Ennek egyik lehetséges lekerülő megoldását jelenti a Dániában a TDC illetve Franciaországban, az Orange által bevezetett, átalánydíjas, az internetes előfizetéssel összecsomagolt zeneletöltési szolgáltatás.

Vannak országok azonban ahol ez a modell ilyen vagy olyan okból nem jelent (eddig), ilyen többek között,l a világ vezető digitális piacának számító Nagy Britannia..

A kormány képviselői ugyanis ultimátumot intéztek az angol jogvédő szerveztek, kiadók, digitális zeneforgalmazók és internetszolgáltatók felé,melyben a lehető leghamarabb megoldást kérnek tőlük a kalózkodás csökkentésére, ellenkező esetben kormányzati szabályozással kívánják a jövőben megoldani a helyzetet, legkésőbb 2009 tavaszától.

Az egyeztetések a legmagasabb szinten zajlanak, ugyanakkor az igen-igen komoly érdekellentétek miatt a megoldás közelinek egyáltalán nem mondható. A tárgyalások célja (?), hogy egy legális fájl cserélési lehetőséget biztosítsanak az internetezők számára. Ezzel-feltéve persze ha megvalósul- az Egyesült Királyság lenen a világon s második ország (a digitális forradalmár, Dél-Korea után) ahol az internetezők gyakorlatilag szabadon cserélhetik zeneszámaikat egymás között.

A tervezet-melyben természetesen még rengeteg tisztázandó,megoldandó kérdés rejlik- elsősorban abban különbözne a jelenleg is elérhető előfizetés alapú megoldásoktól, hogy lehetővé tenné az előfizetők számára a fájlok egymás közötti megosztását. A jogtulajdonosok az így kialakított hálozaton belüli letöltések arányában részesülnének a bevételekből.

Ha sikerül megállapodni, akkor a totálisan új és forradalmi modell segítségével a brit kormány és a jogvédők reményei szerint mind az illegális zeneletöltések, mind az illegális zeneletöltés igénybevételéért a letöltőkre kényszerített gyermekpornó, és egyéb büntetendő, kapcsolódó tartalmak megjelenése is drasztikusan csökkenthető lenne.

Az internetszolgáltatói oldalon pedig a megállapodás révén, a legnagyobb forgalmat, fekete vagy szürke zónában letöltő, és ezáltal a szolgáltatók számára komoly veszteséget okozó előfizetők lennének migrálhatóak egy ellenőrizhető, legális és általuk is elfogadott rendszerbe.

Nyilvánvalóan a legnagyobb kétségek (és esetleg ellenállás) kiadói oldalon fogalmazódtak, fogalmazódnak meg. Hiszen az örök kérdés az, hogy az egyre kedvezőbb árú, előfizetéses (azaz gyakorlatilag zenebérlésről szóló) szolgáltatások nem fogják-e hamarosan a CD üzletágból még megmaradt bevételeket is kannibalizálni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr23635135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása