Free Music!

Eljött a videomegosztók uralmának vége?

2008. október 30. - Pléh Dániel

A zene és a zenei klipek közel 30 éve, az MTV indulása óta járják közös útjukat, kéz a kézben. Az internet megjelenéséig ez az út, fénylő és világos volt. Az internet és a fájlmegosztók elterjedésével,  a sávszélesség növekedésével, és az audio mellett a mozgókép tartalmak fokozatos megjelenésével, majd pedig a user generated tartalmak és a videomegosztó siteok berobbanásával a köztudatba, a zene és a zenei videoklipek újból egymás mellé kerültek a kiadói világban, csak éppen a problémás, nehezen monetizálható eseteket tartalmazó polcra.

A változás az amúgy valljuk meg meglehetősen kilátástalan, és inkább csak perekkel és nem bevételekkel kecsegtető állapotból a YouTube Google általi felvásárlásával kezdődött meg.   
 
A videotartalmak ugyanakkor nem csak magukban a zenei videoklipekben, hanem zenéhez kapcsolódó más jellegű tartalmakban is kezdtek teret hódítani, s ezek a tartalmak sem kerülhették el, hogy a közösségi videomegosztás alanyaivá váljanak.
 

S ezen a ponton lehet(ett) azt kijelenteni, hogy a zenei videoklipek (és a tartalom tulajdonosai, a kiadók) igen, a zenéhez kapcsolódó tartalmakat gyártó médiacégek (pl. A Viacom) viszont nem tudták monetizálni a videotartalmakban rejlő lehetőségeket. S többek között ennek is köszönhetően a zeneipari konferenciákon a Youtube-t , mint a tökéletes és követendő példát emlegetik, miközben az anno a zenei videoklipek megjelenésében kulcsszerepet játszó MTV, és tulajdonosa a Viacom világszerte nehézségekkel küzd,küzdött.

Ennek a közvetett beismerése a napokban elindult MTV Music videoportál, ahol közel 16000 videoklip érhető el, a legfrissebb slágerektől, az MTV indulásával egy időben megjelent klasszikus klipeken (pl. Michael Jackson thriller) át, az exkluzív MTV videotartalmakig.
 

A portál elindulása több tekintetben is korszakos jelentőségű (lehet). Egyrészt a jelenleg is perrel fenyegető Viacom-Yotube háborúnak egy új, teljesen más karakterisztikájú vonulatát nyitja, nyithatja meg. Másrészt- s ez talán az előzőnél is fontosabb- a Youtube által valamivel több, mint két éve bejelentett cél, mely szerint minden zenei videot elérhetővé kívánnak tenni eleddig nem sikerült (többek között a Viacom ellenállása miatt is), s ebben a tekintetben az MTV oldala már most, az induláskor is komoly vetélytársa a Google videomegosztójának. Harmadsorban pedig  az NBC alapjában véve TV soroztatokra koncentráló videportálja után ezzel együtt szép lassan kijelenthető, hogy a videomegosztó portálok szerepét egyre inkább a kevesebb, de minőségi tartalmakat kínáló, maguk a médiatulajdonosok által üzemeltetett videportálok kezdik átvenni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr24737377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása