Free Music!

Legalizált zenelopás?

2008. november 05. - Pléh Dániel

A különböző zenei szolgáltatásokkal kapcsolatos piackutatások során az ügyfelek az előfizetéses modellekkel kapcsolatban rendre a hordozhatóság, a CD-re való kiírhatóság, valamint  a zenék előfizetés utáni tulajdonlása szerepelt a potenciális előfizetői kívánságlisták első helyein.  

 

Az előfizetéses modellek esetében üzleti alapnak tekintett DRM védelem természetesen ezt (sem) tette lehetővé, ugyanakkor maga a fogyasztói vágy, üzleti modellre gyakorolt hatása is kétségesnek tűnt.  

 

Mindezt, a legküzdhetetlennek vélt akadályt próbálja meg átugrani a napokban  nagy Britanniában elindult  Datz  Music Lounge szolgáltatás, amely havi 99 fontos díjért vehetnek igénybe a leglelkesebb zenerajongók, s amelyben a dalok MP3 formátumban tölthetőek le, és az előfizetés lejárta után is megtarthatóak a dalok.

 
 
 
 
 
Eddig a jó hírek. A rosszak:
 
  1. Messze nem teljes a kínálat. Csak két major- az EMI és a Warner Music- valamint egy nagy független kiadó, a The Orchard tartalmai érhetőek el a szolgáltatásban.
  2. A legfrissebb, legropogósabb slágerek csak majd késleltetve, az induláskor pedig egyáltalán nem lesznek elérhetőek.
 

Ugyanakkor a szolgáltatás zeneterjesztésben betöltött szerepéről maga a zenei szakma is rendkívül megosztott. Többek szerint a szolgáltatás a zenét rendkívül módon leértékeli, miközben tényé s való, a felhasználók számára sosem látott szsabadságot biztosít.   

 

Külön kell szót ejteni az árról: a 99 fontos éves díj alapjában véve nem drága, de olcsónak sem mondható, a katalógus méretével összevetve ugyanakkor egyértelműen drágának tűnik. És egy pillanatig se legyen kétségünk afelől, hogy ez az a felár, amit a tartalomtulajdonosok a teljes szabadságért cserébe kérnek az előfizetőktől.

 

A szolgáltatás üzenet is rossz, hiszen azt sugallja, mindenki töltsön le annyit, amennyit csak tud, amilyen hamar. A megoldás pedig biztosan nem  ez, hanem a különböző zenei csomagok értelmes egymásra építése, az alapvető elvártások támogatásával.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6745791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása