Free Music!

DRM mentes lett az Orange előfizetéses szolgáltatása

2009. július 19. - Pléh Dániel

Az Orange, előfizetői számára kialakított korlátlan zenei szolgáltatásáról, mint a dán modellként elhíresült megoldás első nagy európai zenei piacon való megjelenéséről idestova egy éve hírt adtunk.

 
Az ilyen jellegű szolgáltatásokkal kapcsolatban a legmarkánsabb felhasználói probléma, a dalok másolhatóságának erős korlátozottsága, illetve maga a DRM védelem. Ugyanakkor a DRM elhagyása nem csak kiadói oldalról tűnt hosszú időn át elképzelhetetlennek, hanem maguk a szolgáltatók is kételkedtek abban, hogy a DRM elhagyásával a igénybevevők hűsége fenntartható lesz-e.
 
Úgy tűnik azonban, hogy mint sok más, digitális zenei paradigma esetében, ez esetben is az élet (azaz a userek) mondták ki a verdiktet: a DRM-re az előfizetéses szolgáltatások esetében sincsen szükség!
 
A felhasználói elvárás persze csak egy dolog, mindennek a megvalósítása, tartalomtulajdonosokkal és jogvédőkkel való engedélyeztetése már egy egészen más, s persze komplikáltabb feladat.
 
A francia telekommunikációs cég a rögös útnak a felénél jár, az EMI, a Universal valamint több független kiadó tartalmainak DRM mentes formában történő elérhetőségének biztosításával.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr71248248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása