Free Music!

Rádió-adó Amerikában

2010. március 07. - Pléh Dániel

 Az on demand rádiók üzemeltetői oldaláról az egyik leggyakrabban elhangzó panasz az, hogy miért fizessenek komoly per stream alapú jogdíjakat, amikor a földi sugárzású rádióadók sem teszik ezt. Mindez az egyenlőtlenség sok tekintetben a hagyományos rádióadók szerepét erősítette a zenei életben, s gátolta a digitális, on demand rádiók szerepének erősödését.

 
A digitális adókra kivetett, jelentős mértékben megnövelt adók kapcsán kibontakozott vitában is felmerült már annak a lehetősége, hogy a földi és az online rádiók ugyanazon elbírálás alá essenek.  
 
 
Ennek a vitának a következménye (is) lehet, hogy legfrissebb jogdíjjavaslatában már a földi sugárzású rádiók esetében is jogdíj kivetését tervezi.  
 
A javaslatot ellenzők szerint mindez a földi sugárzású adók megszűnéséhez vezethet, mivel azok szerepe és jövedelmezősége az internet miatt már eleve jelentősen csökkent, reklámbevételeik alacsonyabbak , s így egy ilyen döntés alapjaiban rengetheti meg a piacot.
 
Természetesen az ellenkező oldal hangja is erős. A művészek képviselői szerint ahogy az Interneten, úgy máshol sem engedhető meg, hogy tartalmaikat, alkotásaikat ellenőrzés nélkül, üzletszerűen felhasználják.
 
A vita tehát ismét igen heves, a hagyományos és a webes rádiókkal kapcsolatban,s ennek a vitának a kimenetelét érdemes közelről figyelnie mindenkinek, hiszen az olyan szolgáltatások, mint a Pandora vagy a Last.fm szerepének totális át és felértékelődését vonhatja majd maga után.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr481774723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása