Free Music!

A Google is belép a zenepiacra!

2010. június 27. - Pléh Dániel

 

A Google a zenéhez, mint digitális tartalomhoz való viszonyulása az elmúlt években folyamatosan a szakújságírók és bloggerek egyik kedvenc témája volt. Hosszú ideig arról szóltak a pletykák, hogy a keresőóriás a Napster felvásárlásával lép be a piacra. Végül nem ez történt, hanem a keresési találatokba integrálta be, stratégiai partnereinek találatait.

 
Ezt az amúgy gyümölcsöző partneri viszonyt bombázta szét az Apple és a MySpace a két streaming szolgáltató, az Imeem és a Lala felvásárlásával.
Úgy tűnik azonban, most egy más irányt vesznek a cég fejlesztései, s ez az irány bizony teljes mértékben az Apple és az iTunes ellen irányul!
 
Első lépésként a cég felvásárolta a Simplify Media nevű céget, amely a web és különböző eszközök közötti tartalom streamelési megoldások egyik úttörő fejlesztője. Második lépésként a CES folyamán a cég komoly tárgyalásokat kezdeményezett a nagy kiadókkal, s bemutatták nekik a termékkoncepciót. Azt a termékkoncepciót, amely ötvözni szeretné a zenék megtalálását, a belehallgatást valamint a vásárlást. A
 
Google érthető módon mint mindent,ezt a területet is a keresés felől szeretné megközelíteni, amely helyes megközelítés ebben az esetben (is) . Ami a zene, mint termék esetében speciális és különleges figyelmet érdemel a Google-tól is, az a hordozhatóság és bárhol igénybevehetőség. Az eddig kiszivárogatott információk alapján a koncepció központjában valóban ez áll. A weben megkeresett dalok, a Simplify media alkalmazásának segítségével azonnal az Android-al hajtott eszközökkel szinkronizálhatóak lesznek.
 
Az időzítés sem lehet véletlen, hiszen ahogy arról korábban, több alkalommal is említést tettünk, az Apple ugyancsak egy cloud computing alapú zenei szolgáltatás bevezetésén fáradozik. Technikailag ugyanakkor egy a különböző eszközön egyszerre használható streaming szolgáltatás kialakítása egyáltalán nem könnyű feladat, s bizony még Jobsék bicskája is beletörhet az idei bevezetésbe.  Persze a Giiogle esertében sem lesz egyszerűbb a feladat, s nekik még a tartlaomkezelésselv is meg kell barkózniuk, amiben az Apple-nak már közel 5 évnyi tapasztalata van.
 
Akár így, akár úgy is legyen, egy biztos: a digitális zene számára az, hogy két ekkora mainstream piaci szereplő, egymással párhuzamosan kívánja megreformálni és bevétel termelő ágazattá formálni a zeneletöltést, megsüvegelendő!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr262057734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása