Free Music!

Komoly piaca lehet az előfizetés alapú iTunesak!

2010. augusztus 17. - Pléh Dániel

Nem számolnánk össze, hány bejegyzést írtunk egy lehetséges, streaming alapú iTunes-ról az elmúlt 3-4 hónapban, de nem keveset, s ez ügybe inkább hasonlítottunk egy bulvár újságra, mint egy magét szakmainak hívő blogra.

 
A sort ennek ellenére, ha már elkezdtük folytatjuk, mert folyatni kell és érdemes, s mert jó eséllyel, ha 2003-22054 fordulóján létezett volna a blog, a közelgő iTunesról is hasonló terjedelemben és lelkesedéssel írtunk volna.
 
Az NPD legfrissebb, 4000 főn elvégzett, nem reprezentatív felmérés ugyanakkor megmagyarázza nem csak a mi lelkesedésünket, hanem azt is, miért várja egy egész iparág a szolgáltatást annyira, amennyire..
 
A felmérés adatait kivetítve, csak az Egyesült Államokban, mintegy 7-8 millió előfizetőre számíthat(na)a szolgáltatás, a jelenlegi, mintegy 50 milliósra becsült iTunes felhasználóból. A felmérés alapján a 7-8 millió amerikai felhasználó lenne hajlandó azért fizetni, hogy streamelhessen zenét, többféle lejátszón, s 13-15 millió lenne arra hajlandó, hogy csupán azért  fizessen azért, hogy saját zenéit  elérhesse több platformon..
 
Egy ilyen jellegű felmérés természetesen csak nagyon korlátozottan tudja előrejelezni a valós fizetőképes keresletet, de a becslések alapján, egy ilyen jellegű streaming szolgáltatásnak csak az első évben mintegy 1 milliárd dolláros piaca lenne, ami a per track alapú piac bevételeinek két harmadát jelentené.
 

Azt természetesen végképp senki nem meri megjósolni, hogy milyen hatásssal lenne egy ilyen, összetett cloud based streaming szolgáltatásnak a pay per track alapú letöltések piacára. A nagy kérdés ugyanis pontosan az, hogy egy ilyen a saját, ismeretlen forrásból származó  zenék tulajdonképpen legalizálását magával hordozó szolgáltatás bevezetése után, mennyi létjogosultsága maradna a fizetős letöltést kínáló szolgáltatásoknak? S pontosan ez az a kérdés és dilemma, ami miatt a kiadók jelenleg alapjaiban ellenzik az Apple elképzeléseit. Pont úgy, ahogy tették ezt 2003-ban a   amikor Steve Jobs az iTunes modelljével megkereste őket….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr912152418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása