Free Music!

Ma jön az új iTunes?

2010. augusztus 31. - Pléh Dániel

Az Apple szinte már hagyományosan szeptember első napjaiban idén elsején, azaz holnap- tartja már-már szokásos, de minden alkalommal egyedi eseményként meghirdetett keynote-ját Az elmúlt években ezen események általában a zenéről és az iTunesról szóltak. Az idei esemény meghívója alapján mindez idén sem fog megváltozni, a kérdés most már csak az, miről lesz szó?

 
Ugyan nem tejesen szorosan kapcsolódik a zenéhez, de a legtöbb elemző szerint Steve Jobs a holnapi nap folyamán az Apple TV utódját, az iTV-t mindenképpen a nagyközönség elé tárja! Biztos napirendi pontnak tűnik új iPod touch modellek bejelentése is.
 
Minden évben felröppen a pletyka, hogy esetleg most bejelentik az exkluzív Beatles tartalmak megjelenését, de erre idén sem fogadnánk túl nagy téttel.  
 
A legnagyobb kérdés, mint idén már oly sokszor az iTunes maga. Természetesen az esemény közeledtével ismét felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az Apple végre valóban bejelenti a cloud computing alapú, több eszközön való zenehallgatást lehetővé tevő iTunes-t.
 
Mindezt két, azt gondoljuk erős érv és információ cáfolja: Az első szerint az Apple-be integrálódott Lala fejlesztői csapat az elmúlt hónapokban egyáltalán nem foglalkozott zenei megoldás fejlesztésével, helyette hasonló céllal videó megoldások fejlesztésével foglalkoztak. (Ami ha jobban belegondolunk, teljesen logikus és az Apple számára stratégiai lépés, hogyha komolyan úgy gondolja, hogy a médiafogyasztási szokásaink úgy változnak majd a közeljövőben, ahogy. Az ilyen jellegű fogyasztási szokások, a jó minőségű és nagy méretű tartalmakkal kombinálva  egyértelműen egy tárhely oldalról jövő nyomásnak teszik ki a felhasználókat, melyre a tökéletes megoldás értelemszerűen egy cloud alapú megoldás lenne..) A másik ismert és tudott tény, ami ellentmond mindennek az az, hogy nincsenek a piacnak, sőt maguknak a kiadókhoz közel állóknak sem információk arról, hogy  az Apple megkereste volna a kiadókat a termékkoncepcióval.
 
A kiadói oldalról érkező hírek ugyanakkor arról szólnak, hogy maga az iTunes valóban megváltozik majd, s az Apple valóban a közösségi zenemegosztás felé teszt majd lépéseket. A hírek szerint mindennek a kulcsa, egy a webről is elérhető iTunes lesz, melynek segítségével az iPod vagy iPhone vagy éppen iPad tulajdonosok minden eddiginél könnyebben és gyorsabban szinkronizálhatják majd zenei tartalmaikat, gyakorlatilag bárhol.  Mindezen felül pedig végre valahára az iTunes-ba is beköltöznek azok a közösségi funkciók, melyek a legtöbb vetélytárs esetében már hónapok vagy akár több mint egy év óta megtalálhatóak.
 
Ezeket a fejlesztéseket az Apple jelenleg érvényben levő kiadói szerződései is lehetővé teszik, így üzleti oldalról nem nagyon tűnnek problémásnak, ellenben a streaming szolgáltatással, különös tekintettel a teljesen multiplatfom streaming szolgáltatással. Ugyanakkor abban, a jelenleg meglehetősen valószínűnek tűnő esetben- amennyiben az Apple most sem jelentkezik egy streaming alapú zenei szolgáltatással-  csupán apróbb, új funkciókat illeszt bele az iTunes ökoszisztémába úgy egyre biztosabban kijelenthető lesz, hogy  Steve Jobsék számára a zene másod, de lehet, inkább harmadrangú tartalomtípussá degradálódott a könyv és a filmek mögött!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1002248106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása