Free Music!

Közösségi slágerlista a Billboard-tól

2010. december 03. - Pléh Dániel
A zene, mint tartalom az embereket legjobban érdeklő webes tartalmak közé tartozik, ez ismert, immáron évek óta. A zenei tartalmak fogyasztása jelentékeny hányadát teszi ki a web forgalmának, a zenei tartalmak marketing tevékenységeinek is jelentős része a weben zajlik már.
 
Teljesen logikátlan és a web szerepét lekicsinylő volt tehát az a gyakorlat, mely értelmében a weben fogyasztott zenei tartalmak sehol, semmilyen formában nem jelentek meg a slágerlistákban.  
 
Ezen próbál meg- nagyon helyesen- változtatni a Billboard, a leghíresebb slágelisták atyja és formálója. A cég a héten ugyanis elindította az együttesek webes népszerűsége lapaján előálló, Social 50 slágerlistát.
 
A slágerlista alapját a Next Big Sound nevű web-oldal és a mögötte álló technológia adja, amely a legfontosabb közösségi oldalak illetve zenei szolgáltatások - Facebook, Myspace, Twitter, Youtube, last fm – alapján állítja fel a közösségi weben legjobban pörgő előadók rangsorát. Maga a szolgáltatás mindezen felül még egy sor, elemzésre kíválóan alkalmas funkciót kínál,melyek segítségével valóban pontosan nyomonkövethető, hogy a weben egy adott előadó (akár más előadókkal összevetve)   mennyire népszerű.
 
A billboard social chart indulása hatalmas lépés a digitális zene számára. Egyértelművé teszi ugyanis azt, hogy napjainkban a web, mint platform igenis kihagyhatatlan szereplője a zenei marketingnek. Egyértelmű jelzése annak, hogy a web már legalább olyan fontos szereplője a zenei életnek, mint a tv-k vagy a rádiók.
 
Talán ez lesz az első lépcsője egy folyamatnak, amely végén a weben zenét, legálisan szolgáltatni próbáló cégek életét nem fogják miben létező adminisztratív eszközzel nehezíteni. Talán…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr262489671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása