Free Music!

BRÉKING: Elérhető a Spotify iPad app

2012. május 08. - Pléh Dániel

Az egyik legjobban várt digitális zenei alkalmazás, a Spotify iPad alkalmazása volt, tegnap óta már csak múlt időben. Ugyan a többi piaci szereplő- a MOG, a Pandora vagy éppen az Rdio-már meglehetősen régóta rendelkezik iPad alkalmazással, az amúgy rengeteg területre betörő svéd cég mostanáig váratott magára.

 
A nagy nemzetközi blogokat idézve „megérte a várakozás”. A Spotify egy roppant mód átgondolt, az Apple termékének minden egyes funkcióját a maga módjára fordító alkalmazással örvendeztette meg a zenekedvelőket.
 
 
Ahogyan azt Charlie Hellmann a Spotify termékfejlesztési vezetője ki is emelte, szemben az iPhone alkalmazással, amely alapvetően passzív zenehallgatásról szült, az iPad alkalmazás célja egyfajta home stereo szerep betöltése. Az alkalmazás készítése során a tervezők három nagy cél elérést tűzték ki célul:
 
1.       Valódi otthoni, sztereó funkciók biztosítása
2.       Minőségibb music discovery funkciók
3.        Erőteljesebb közösségi média integráció
 
A Spotify iPad alkalmazás, mint egyfajta home entertainment eszköz alapvetően nem több, mint az iPad adta lehetőségek- airplay, Apple Tv integráció,retina display - kihasználása. Látványos, a nagy felbontást kihasználó ötlet az albumborítók eddigieknél lényegesen jobban előtérbe helyezése és az alap navigációba való beemelése. Home entertainment eszközhöz méltóan a streaming minőséget is radikálisan megnövelte a svéd szolgáltató, 320 Kbps-re,ami a streaming szolgáltatások között kiemelkedően maga, persze az Apple terveihez képest még mindig szinte gagyi….
 
 
A music discovery,azaz az új zenék megismerése a streaming szolgáltatások régi problémája.  A zenei repertoár ugyanis hatalmas, azonban hiányosak azok az eszközök, melyeknek köszönhetően új, ismeretlen zenék megismerhetőek.  A Spotify ezen a területen nem a Pandora rögös, hosszadalmas ámde eredményes útját választotta, hanem az alkalmazások révén próbálta a desktop felhasználói számára kitágítani a zenei univerzumot, azt gondolom sikerrel. Az iPad alkalmazáson ugyanakkor induláskor még nem lesznek elérhetőek az alkalmazások, így ezen a területen elsődlegesen a lényegesen feljavított keresési funkcionalitás az, amiben bízhatnak a zenekedvelők.
 
Közösségi funkciók terén túlzottan sok újdonságot a desktop verzióhoz képest nem tartalmaz a tablet verzió, ellenben a desktop verzió minden fontosabb közösségi eleme- Facebook belépés, megosztás, egyes felhasználókra való „feliratkozás”, tartalommegosztás-  mind-mind elérhető lesz.
 
 
Daniek Ek csapat tehát igen-igen szép munkát végzett. Akik várták a Spotify iPad alkalmazását, azok egy olyan terméket vehetnek a kezükbe, amely minden igényüket kielégíti. Talán egy ilyen szintű alkalmazás magával ránthatja felfelé az egész iPad zenei alkalmazás piacot is, amely valljuk meg, egyelőre inkább vegetatív, várakozó állapotban van…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr164486918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása