Free Music!

Komoly EU aggódalmak a Universal-EMI tranzakció kapcsán

2012. július 09. - Pléh Dániel

Az már a tranzakció bejelentésének pillanatában világosan látszott, hogy az EMI,  Universal általi felvásárlása alapjaiban rengeti, rengetheti meg a zeneipart. A tranzakció létrejöttekor az is egyértelműnek tűnt, hogy komoly versenytilalmi kérdéseket vet majd fel, melyeket mind az amerikai, mind az európai intézményeknek jóvá kell hagyniuk.

Ez a véleményezési folyamat még most is tart, a kiszivárgott hírek alapján azonban úgy tűnik, bármennyire is eltökélt a Universal tulajdonosa,a Vivendi a tranzakció befejezésében, ahhoz áldozatokat kell hoznia.

A február óta zajló vizsgálat során július 3-ig, azaz ehét keddig kellett a Universalnak a bizottság kérdéseire választ adnia. A bizottság álláspontja alapvetően az (volt), hogy a tranzakció erőteljesen gyengíti a versenyt, illetve drasztikus mértékben megváltoztathatja a keresleti és kínálati viszonyokat a zeneiparban,valamint további lehetőséget ad a Universalnak arra, hogy folytassa azt- a már most is versenyt gyengítő gyakorlatát-, hogy a legdrágábban  licenceli tartalmait a szolgáltatók számára a major kiadók közül.

emi_sale.png

A Universal védekezésének lényegi pontja az volt, hogy a kalózkodás illetve a digitális tartalmakat rendkívül olcsón kínáló szolgáltatók, mint például az iTunes vagy az Amazon MP3 miatt a Universal  tényleges piaci részesedése lényegesen alacsonyabb annál, mint amit a bizottság állít.

A bizottság ugyancsak vitatta, vitatja a Universal azon állítását, mely szerint a vele szoros kapcsolatban álló – többnyire a tulajdonában levő- független kiadókat nem számítja bele a saját piaci részesedés kalkulációja során. Végül de nem utolsó sorban a felek között nincsen egyetértés abban sem, hogy a Universal publishing üzletága beleszámítson-e a piac részesedés kalkulációjába.

A tét  meglehetősen nagy, a Universal tulajdonosa, a Vivendi számára. Az adásvételi tranzakció során ugyanis vállalták,hogy a versenyvédelmi szervek döntésétől függetlenül megfizetik a mintegy 1.9 milliárd dollárra rúgó vételárat az EMI tulajdonosává avanzsáló Citigroup részére.

Nem tudni, hogy az EU bizottság véleményének részleteinek kiszivárgásának hatására, de  azzal egy időben lemondott Jean-Bernard Lévy a Vivendi vezérigazgatója, ami érthető nyugtalanságot szült a Universal berkein belül is.

A bizonytalanság márpedig még megmarad, hiszen a vizsgálat lezárásának határideje szeptember eleje, és szinte biztosra vehető, hogy a Vivendinek egy vagy több leányvállalatától meg kell majd szabadulnia. A tranzakciót ezek után még a tengerentúli hatóságoknak is engedélyezniük kell, s majd csak az után kezdődhet meg  maga az integrációs folyamat.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr164626746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása