Free Music!

Ilyen lesz az iTunes 11

2012. szeptember 18. - Pléh Dániel

Ugyan nem jelentett be új zenei szolgáltatást az Apple, egy régi, alap termékének nagyon régóta várt  ráncfelvarrását bejelentette. Ez a termék pedig nem más, mint az iTunes! Maga a szoftver gyakorlatilag minden új hardver megjelenésével módosult, maga az alapfelépítése ugyanakkor nem, az elmúlt 8 év során a 2004-ben még oly high-tech és futurisztikus kinézet és megoldások mára már avittá, unalmassá váltak és valljuk be az ergonómiája sem volt túl kényelmes az Apple szoftverének.

A iTunes 11 leglátványosabb változása az új design lesz, amely lényegesen letisztultabb, szellősebb, az album fotókra jóval nagyobb hangsúlyt helyez majd. Ennek legékesebb bizonyítéka lesz, hogy a híres bal oldali menü eltűnik (végre) a szoftverből.  Funkcionális szinten a leglényegesebb változás, hogy az iCloud immáron szerves része lesz az iTunes-nak, ami nem jelent mást, minthogy a felhasználói tartalmak mindig, minden eszközről elérhetőek lesznek.

itunes11.jpg

A zenei tartalmak megismerése szempontjából kulcsfontosságú keresés, illetve hasonló tartalmak ajánlása ugyancsak megváltozik, javul az ígéretek szerint.  Ugyancsak a zenei tartalmak megismerését segíti elő a preview funkció, amely a mobilon vagy a számítógépen korábban hallgatott dalokat listázza ki, így minden visszakereshető., amibe belehallgattunk korábban.  

Az expanded view (kiterjesztett nézet) segítségével az album borítókra kattintva egyből megtekinthető lesz miden az adott albummal kapcsolatos fontosabb információ- dalok, értékelések, preview lehetőség stb.

itunes11_album.jpg

Végre valahára  az Apple hozzányúlt a playerhez is, amely  végre támogatja majd a háttérben való zenehallgatást is, miközben a következő dalok  illetve a zenei kollekciónkban való keresési lehetőség is   megtalálható lesz rajta, azaz nem kell mindig visszamennünk az iTunesba, hanem a miniplayerből is levégezhetőek lesznek a legfontosabb zenei  kollekcióval kapcsolatos feladatok.

Fontos elmozdulás érezhető a közösségi jelleg erősítése felé, s itt nem elsősorban a Facebook megosztásra gondolunk, hanem arra, hogy az előadói oldalak az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kapnak majd, és l sokkal interaktívabbak, mozgalmasabbak lesznek. Olyannyira, hogy maguk az előadók is feltölthetnek majd fotókat, turné információkat az saját előadói oldalukra, amelyek így remélhetőleg valóban nem csupán albumok listája lesz, hanem egy adott előadóval kapcsolatos információs központ…

Ugyan az új verzió majd csak októbertől lesz elérhető, a keynote-on bemutatott képernyők illetve az elmondottak alapján valóban új iTunesról beszélhetünk majd. Olyan új iTunesról, amely nem tartalmaz drámaian új elemeket, nem akar forradalmian új lenni, egyszerűen csak jól használható. Ez pedig sokkal több annál ,mint amennyinek hangzik…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr54773547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása