Free Music!

Drasztikus átalakulás előtt az iTunes

2012. július 09. - Pléh Dániel

Az Apple egyik legnagyobb problémája- igen, még nekik is vannak gondjaik- az elmúlt években az iTunes volt. A szoftver, amely 2004-ben, megjelenésével forradalmasította előbb a zene, aztán kisebb mértékben a film fogyasztási szokásokat , 2012-re idejét múltnak, már-már a növekedést gátlónak kezd bizonyulni. A fontosabb vetélytársak asztali kliensei könnyen reprodukálják  az iTunes funkcionalitását, sőt a Spotify ennél jóval messzebbre ment és gyakorlatilag saját, iTunes  hasonmás klienséből egy komplett alkalmazás platformot alakított, alakít ki.

Be nem vallotta sem Steve Jobs, sem a cég menedzsmentjének bármely más tagja, de érezhető volt az Apple elmúlt 12-18 hónapban tett törekvésein, hogy ők maguk is tisztában vannak azzal, hogy az iTunes egyre inkább sebezhetővé válik. A szoftver közösségi funkciók felől való átalakításának jele volt a Ping, mely az egyik legcsúfosabb kudarca az Applenek, s amely kivezetését éppen az elmúlt hetekben ismerte el Tim Cook vezérigazgató.  

 icloud_hero.png

Napjainkra ugyanakkor az iTunes közösségi/tartalommegosztási funkciókkal való kibővítése már messze nem lenne elég a sikerhez. A kiszivárgott hírek szeirnt az egyik nagyon fontos terület, ahol lényeges változások várhatóak, az a tartalom keresési, felfedezési lehetőségek lesznek. Ahogy nő az egyes felhasználóknál tárolt adatok mennyisége, úgy válik egyre bonyolultabbá az egyes tartalmak megtalálása, s úgy válik egyre fontosabbá a tartalomrendezési és menedzselési funkciók fejlesztése. A tartalommegosztás terén egy másik, az előbbinél jóval eredetibb elképzelésről is s van, melynek lényege az lenne, hogy a Spotifyhoz hasonlóan az iTunes felhasználók is megoszthatnák egymás között a tartalmakat, a mások által küldött dalokat ugyanakkor egy alkalommal ingyen meg lehetne hallgatni! A funkció bevezetése nem meglepő módon inkább üzleti, mint technológia kérdés, hiszen ehhez a kiadókkal  is szükséges megállapodásra jutni. (Érdemes feljegyezni, hogy ez a funkció a felhő alapú szolgáltatás tervekben is szerepelt, több cégnél is, és a kiadói ellenállás miatt kellett lemondani róla..)

A másik fontos terület, ahol a Cupertinoi cég feltétlenül fejleszteni kívánja asztali szoftverét, az iCloud integráció lesz. Eleddig felettébb kevés adatot osztott meg az Apple a nagy nyilvánossággal arról, mennyire sikeres a felhő alapú szolgáltatása, ezért feltételezzük messze nem annyira sikeres, int azt remélték. A hírek szerint az Apple célja, hogy a felhasználói tartalmak felhőben való tárolását és rendezését és az egyes eszközökkel való szinkronizációját a jelenleginél lényegesen zökkenőmentesebbé tegye.

Természetesen, mint minden iTunes újratervezés kapcsán ismét felmerült, hogy a régóta várt és a lemezkiadók által követelt streaming szolgáltatás, de a jelenlegi hírek szerint ez továbbra sem prioritás az Applenél.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr774620586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása