Free Music!

Nem tűnt el, csak átalakul a Last.fm

2013. február 12. - Pléh Dániel

A Last.fm kivonulása gyakorlatilag minden kevésbé fontos zenei piacról sok mindent jelentett. Jelentett egyrészt azt, hogy zenekedvelők százezrei, millió maradtak hosszú távon  Európában ingyenesen igénybe vehető zenei szolgáltatás nélkül (valószínűleg a Deezer akciója többek között őket is célozza meg)  másrészt pedig azt, hogy a CBS tulajdonában levő online rádió szolgáltatás a tengerentúli piacokra és az ott abszolút domináns szerepben levő Pandora-ra kíván a jövőben koncentrálni.

Ennek első, de talán legfontosabb lépéseként hosszú idő után funkcionális és arculati átgondoláson, ráncfelvarráson esett át, amit jó érzékkel pontosan arra a napra időzítettek, amikortól a legfontosabb zenei piacokat kivéve, gyakorlatilag kivonult a Last.fm. A frissítés érinti  a PC desktopon futó audio scrobblert, illetve a mobiltelefonon futtatható alkalmazásokat egyaránt.

Mi is az a Scrobbling?

A Scrobbling gyakorlatilag a Last.fm alapötletének, az Autoscrobble projektnek a máig fennmaradt verziója, a Last fm működésének legfontosabb eleme. Lényege, hogy egy kis alkalmazást telepítve az rögzíti, hogy milyen zenéket hallgatunk, a Last.fm rádiójában vagy   más online rádiókban,  vagy akár más zenelejátszó szoftverek segítségével. Ezen adatok alapján épít fel minden használó számára egy profiloldalt és ezen adatokat helyezi el az egyes előadók oldalain.

Szemben tehát a Pandora-val a Last.fm alapvetően a zenekedvelők maguk által hallgatott tartalmai alapján építi fel  a felhasználói profilokat és ajánl zenéket. A módszer működött, működik, bár sokkal több felhasználói aktivitást igényel, mint a Pandora esetében.

A Scrobbler esetében a legfontosabb változás az új arculat, amely végre a 2010-es éveknek megfelelő, finom, letisztult, a funkcióknak helyet adó web-design lett! Az új funkciók alapvetően a megosztást segítik elő, azaz ezentúl sokkal könnyebben lesz megosztható a Facebook-on, Twitter-en az, amit hallgatunk. A másik funkciócsoportot azok a funkciók alkotják, melyek segítségével könnyebben lesz lehetőségünk a meghallgatott dalokhoz címkéket, megjegyzéseket hozzáfűznünk vagy azokat megosztanunk.

Last.fm_scrobbler.jpg

A mobil scrobbler  a last.fm kedvelők által időtlen idők óta várt megoldás, mely most végre elérhető. Az alkalmazás funkcionalitásban, megjelenésében semmi extrát nem nyújt, de nem is kell, hogy nyújtson, elég, ha magát a scrobbling lehetőséget intelligensen, könnyen használhatóan átviszi az iOS platformra is. Ezt pedig megteszi! Mindez azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy ne csupán a más gyártók által készített alkalmazásokból, hanem akár az iTunesból is könnyen tudjunk zeneéket és a hozzájuk kapcsolódó adatokat saját zenei Last.fm-es adatbázisunkba emelni.

A lépés a Last.fm kedvelők számára alapvetően jó hír, hiszen azt mutatja, hogy a drámai kivonulás ellenére a CBS-nek továbbra is komoly tervei vannak a hajdan nagyon sikeres zenei szolgáltatással.  Más kérdés, hogy azon az amerikai piacon, ahol a Pandora vezető helyet az online rádióadók között nehezen megkérdőjelezhető, amely minden platformon és már autókban is elérhető, mire lesz elég egy desktop alkalmazás telepítését megkívánó  szolgáltatás…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr235033298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása