Free Music!

Drámai változás előtt állhat az amerikai rádiós piac

2013. szeptember 30. - Pléh Dániel

Az Egyesült Államok és ezáltal tulajdonképpen a világ vezető on-demand rádiójának, a Pandora-nak az üzleti teljesítményét értékelve mi magunk is rendszeresen kiemeltük, hogy a népszerűsége, illetve  hallgatottság kedvező alakulása ellenére a cég hosszú évek óta veszteséges. Ezt  és az legfontosabb okot- a magas tartalomköltségeket- természetesen a kaliforniai cég vezetősége is tudja, s hasonlóan a 2008-as DMCA előtti időszakhoz, most is nagyon határozottan harcol saját és a többi on-demand és online rádió igazáért.

Valljuk meg, az internetes rádióknak sok tekintetben igazuk van. Nehezen magyarázható üzleti helyzet ugyanis az ,hogy egy 274 millió dolláros éves bevételű internetes rádió (a Pandora) 117 millió dollár jogdíjat fizet, míg egy 2.7 millárd dollár árbevételű földi sugárzású rádióadó 205 millió dollárt.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján, az internetes rádiók nem közvetlenül a jogtulajdonosoknak, fizetik a megszabott díjakat, emiatt maguk a jogtulajdonosok is háborognak, sőt volt aki kis is lépett az egyezmény hatálya alól.  

terrestial_radios.jpg

A földi sugárzású adók megkülönböztetett elbírálásában ugyanakkor hatalmas fordulat állhat be rövid időn belül. A fordulatot pedig a legnagyobb tengerentúli rádióhálózattal ( közel 850 állomás, havi 240 millió hallgató és 60 millió látogató a digitális felületeken ) rendelkező Clear Channel és a Warner Music megállapodás hozhatja el.  

A megállapodás értelmében ugyanis a rádióállomás lejátszás alapon( a hírek szerint a hagyományos és a digitális  igénybevétel esetében más és más százalékos összegét fizeti majd a hirdetési bevételeiből a Warner részére)   fizet majd jogdíjat a kiadó számára, digitális felületein közvetlen zenevásárlási linket helyez majd el és mindemellett hangsúlyosabbam promotálja majd a Warner Music előadóit is.

Nézzünk egy kicsit a megállapodás mögé. A Clear Channel már korábban is rendelkezett ilyen jellegű megállapodásokkal, de szint kizárólag kisebb, független kiadókkal. A mostani megállapodás sokak szerint alapvetően egy megelőző lépés. A Kongresszus több tagja ugyanis jelezte, hogy a soron következő kongresszusi időszakban mindenképpen újból előveszik és átgondolják a földi sugárzású rádiók körüli jogdíjhelyzetet. A változtatásra pedig jó esély van, hiszen mind az online rádiók, mind a kiadók felől erőteljes a nyomás a kongresszuson, hogy szüntesse meg a földi sugárzású rádióadók pozitív diszkriminációját.

Ha pedig lesz változtatás, az kétféle lehet: Vagy az online rádiók terheit csökkentik drasztikusan, vagy a földi sugárzású rádiók terheit növelik. Előbbit a még mai napig komoly lobbierővel bíró kiadói ipar biztosan megpróbálnák megvétózni, így szinte biztosra vehető, hogy előbb vagy utóbb jelents mértékben növekedni fognak a földi sugárzású rádiók terhei.

Az ilyen jellegű megállapodások ellenben segíthetnek meggyőzni a kongresszus tagjait arról, hogy a meghatározandó jogdíj ezekhez hasonló vagy netán megegyező mértékű legyen. A  Clear Channel -Warner megállapodás kapcsán  kialkudott díj lényegesen alacsonyabb annál, mint amit a kiadók szeretnének, a fő kérdés tehát az, hogy tudja-e, akarja-e illetve képes lesz-e Bob Pittman a ClearChannel vezetője a többi nagy major és nagyobb független kiadóval is hasonló megállapodásokra.

Amennyiben igen, úgy az bizony az egész tengerentúli rádiós iparágat fenekestül forgathatja fel, hiszen  a Clear Channel lépése nyomán a többi  társaságnak is hasonló megállapodásokat kellene kötnie a kiadókkal, jelentősen rontva ezzel üzleti mutatóikat!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr265515944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása