Free Music!

Streaming szolgáltatáson dolgozik az Apple?

2014. április 03. - Pléh Dániel

Az első hírek még csupán arról szóltak, hogy az Apple, az ősszel kiadandó új operációs rendszere az iOS 8 tervezése során már nem integráltan, hanem külön, önálló alkalmazásként kezeli az iOS7-ben még integrált iTunes Radio-t.A hétvégére aztán ezek az információk odáig fejlődtek, hogy úgy tűnik, az Apple tovább gondolta zenei stratégiáját és a jövőben valóban egy az egyben kíván majd versengeni a streaming szolgáltatásokkal.

itunes_giftcard.jpg

A cég és a kiadók között tárgyalásokat jól ismerő források szerint ugyanis az Apple tárgyalásokat kezdett a nagy nemzetközi kiadókkal egy streaming szolgáltatás indításáról. Ugyan a tárgyalások egyelőre még csupán nagyon kezdeti fázisban vannak, de az egyik lehetséges elképzelés szerint az iTunes-al való vásárlás esetén ajánlaná fel a streaming szolgáltatás kedvezményes igénybevételét a vásárlóknak az Apple.

Arról tehát, hogy milyen lesz az Apple esetleges streaming szolgáltatása, egyelőre keveset tudni, arról azonban annál többet, hogy mik azok az okok, amelyek miatt Tim Cook és az iTunes-ért felelős vezető Robert Kondrk, alig pár évvel az után, hogy Steve Jobs kijelentette, - hogy a zenekedvelők sosem vásárolnának előfizetést a zenei tartalmak eléréséért – egy előfizetéses szolgáltatás kialakításáról tárgyalnak.

A legfontosabb ok egyértelműen az, hogy a 2013-as adatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a streaming szolgáltatások növekedése a tengerentúlon az egyedi letöltési szolgáltatások, köztük a kimagaslóan piacvezető iTunes rovására történt meg.

Tavaly ősszel az Apple még úgy gondolta, hogy az iTunes Radio elegendő lehet ahhoz, hogy a zenemegismerést támogatva, a rádiót megfelelően integrálva az iTunes áruházzal megállítsa a csökkenést. Ma már biztosan kijelenthető, hogy ebben tévedtek az Apple-nél, hiszen a szolgáltatással érzékelhető hatást nem tudtak kifejteni a piacvezető Pandora használati adatait illetően. Mindebben pedig masszívan közrejátszott az is, hogy az iTunes radio működése, funkcionalitása messze-messze elmaradt attól a szinttől, amit az Apple-től elvártunk, az előző évek alapján joggal.

Az iTunes zeneáruház védelmében ezek után az Apple több lehetőséget fontolgatott és fontolgat, a kiadókkal együttműködésben illetve önállóan. Ezek között az egyik első egy kérés volt, a kiadók felé, annak érdekében , hogy az egyedi letöltő szolgáltatások- mint az iTunes is- a streaming szolgáltatókhoz képest időbeli előnnyel kapják meg a friss megjelenéseket vagy legalább azok egy részét. Mindemellett az Apple megkérte a kiadókat, hogy az áruházban található tartalmaikat fésüljék át oly módon, hogy a 100 legnépszerűbb előadójuk esetében a lehető legkevesebb duplikált tartalom forduljon elő.

A kiadóktól függetlenül pedig az Apple komolyan fontolóra vette a hírek szerint, hogy megjelenjen az iTunes Radio-val ( esetleg majdani streaming szolgáltatásával) más platformokon is,elsősorban Androidon.

Mindent egybevetve a Cupertinoi cég erőfeszítései egyrészt meglehetősen kapkodónak tűnnek, egy dolgot nagyon határozottan jeleznek: az egyedi letöltések hirtelen bekövetkezett csökkenése és ezáltal az iTunes zenei bevételeinek drasztikus csökkenése most már lépéskényszerbe hozta az Apple-t, és szemben a tavalyi, kényelmesnek tűnő helyzettel, 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr805857869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása