Free Music!

Hogyan érinti az Apple Watch a zeneipart?

2015. március 18. - Brugos Laszlo Alex

A technológia sajtó és blogok hangosak a közelmúltban hivatalosan bejelentett, április 24-én megjelenő Apple Watch-ról zengett ódákról. Ugyan az Apple idei  nagy  zeneipari lépése majd csak várhatóan nyáron érkezik, az okos órának a zeneipar is kifejezetten örülhet. Az új okosóra, amelyre tekinthetünk hasznos viselhető technológia gyanánt, vagy luxuscikként, elég sok dolgot tud majd és ezek közül  messze nem utolsó a zene.

 

apple-watch-music.png

 

A zeneipar mindig is nagy mennyiségű hangzóanyagot termelt, ezt aztán az emberek meg akarták szerezni, hogy élvezhessék, így az új elérési módok voltak azok amelyek jelentősen növelték az eladásokat (lásd, online áruházak, később streaming). Az iparágnak mindig is jól jöttek az új technológiai megoldások, amelyek nagyobb hozzáférést, illetve rendelkezésre állást biztosítottak.

Innovációs hullámok a zeneiparban

Ha visszatekintünk az 1700-as években virágzott a "kotta-ipar", ami még az 1800-as évekig jócskán prosperált és a kottamásolásokból és sokszorosításból jól megéltek mind a zenészek, mind a zenei kiadók korai elődei - a könyvkiadók leányvállalatai - melyek kotta-kiadásból, nyomtatásból és sokszorosításból éltek, mígnem 1901-ben a Victrola piacra dobta a gramofont és a zenekedvelők egy új "hordozható", továbbadható módját fedezték fel annak, hogy bármikor hallgathassák a kedvenc előadóikat.
Ezek a korai gramofon lemezek viaszból, majd sellakból készültek, így nagyon ridegek és törékenyek voltak viszont a pvc- (vinyl), vagy ismertebb nevén bakelit lemezek megjelenése - az előbbihez képest kisebb súlyuk, akkori mércével nagy tartósságuk miatt könnyebben hordozhatók, nagyobb tételben felhalmozhatók voltak - újabb árbevétel növekedést hozott a zeneipar számára. Tehát ismét a jobb felhasználhatóság és a kényelem győzött.

A '60-as években jelentek meg a 8 sávos szalagok, majd a magnó kazetta, ami ismét a hordozhatóság, a bárhol rendelkezésre állás lehetőségét tágította a zenét fogyasztók számára. Mikor 1983-ba a CD is köztudatba került a random acces, azaz random elérés újabb nagy ugrásnak számított a hallgatói kényelem és praktikusság felé, hiszen a zenét élvezőnek nem kellett előre vagy hátra tekerni a szalagot, ha kedvenc zeneszámukat, zenei részletüket szerették volna újra meghallgatni. 95-ben debütált az mp3. Mondani sem kell, hogy a hordozhatósági ráta mekkorát ugrott ismét, illetve a tárolás fizikairól, átugrott egy szinte korlátlan, a korábbi lemezpolcok által praktikussági téren nyújtani képes utolérhetetlen virtuális szintre, hogy aztán manapság a streaming jelentse a maximális kényelmet, ahol bárhol, bármikor zeneszámok millióihoz férhessünk hozzá mobileszközeinkről.

 

Míg a zenefogyasztói világ a streaming lehetőségeinek további felfedezésével-, a zeneipar pedig a technológia
gazdasági, árbevételi egyenlőtlenségei feletti parázs vitákkal foglalatoskodik tökéletes időzítéssel lép be az
Apple Watch és teszi a streaminget még az ismertnél is könnyebbé. Ugyanis eleddig a hallgatni kívánt dalt a
mobilunkon vagy asztali gépen érhettük el és bár ez könnyebb mint azelőtt külön-külön vagy albumként megvenni, letölteni majd lejátszani a számokat, még így is a folyamat megkívánta, hogy legalább egy kezünket, ha nem mindkettőt használjuk, illetve figyelmesen egy listából kiböngésszük és kiválasszuk a meghallgatni kívánt zenei tartalmakat. Az Apple Watch-csal most már ezt egy mozdulattal vagy kimondott hang-paranccsal is elérhetjük, ami gyorsabb és könnyebb tartalom hozzáférést biztosít, egy újabb lépcsőfokként felfelé a kényelem és hozzáférés szintjén.

Ahogy a történelem is bizonyítja minden olyan technológia vagy megoldás, amely könnyebb és gyorsan hozzáférést, tárolást biztosított a zenének áldásnak bizonyult a zeneipar számára. Az Apple okos órája várhatóan kéz a kézben halad majd magával a zeneiparral a streamingesedés felé. A viselhető készülék elég sokat tud ahhoz, hogy hamarosan milliók akarják megvenni még azelőtt, hogy divatkelékké válik, aminek szintén nagy esélyt adunk.Amint a felhasználók rájönnek, hogy használhatják az eszközt kedvenc zenéik hallgatásához újabb löketet kap a zeneipar.

Míg a zenészek és kiadók továbbra is zúgolódnak a streaming szolgáltatásokból származó alacsony bevételek miatt minden ami növelheti a zeneipar tortaszeletét jó jön a zeneiparban dolgozók számára és az Apple Watch jó úton halad, hogy ilyen jelenséggé váljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr907279277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása