Free Music!

Bajban a világ zeneipara: az USA-ban megállt a streaming növekedése!

2015. szeptember 29. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások előretörésének első igazán komoly jelét az Egyesült Államok zenei piacai szolgáltatták, 2013-ban, amikor is a piaci adatok alapján egyértelművé vált, hogy a lemezipar, sőt a lemezipar és a szolgáltatók várakozása is az volt, hogy a streaming szolgáltatások alapvetően az a lá carte letöltő szolgáltatások mellett növekednek majd. Ehelyett az akkori tengerentúli piaci adatok azt jelezték előre, hogy a streaming szolgáltatások az a lá carte szolgáltatások ( mint például az iTunes) rovására növekednek.

music-streaming.jpg

A 2014-ban elindult trend azért folytatódott 2014-ben is, azaz a lá carte, azaz  a letöltő szolgáltatások ( mint az iTunes) bevételei csökkentek, a streaming szolgáltatások bevételei pedig meredeken növekedtek.

A trend sok tekintetben 2015 első felében is folytatódott, amint azt az amerikai lemezipari szövetség (a helyi MAHASZ) az RIAA statisztikái mutatják.

Összességében az amerikai zeneipari bevételek továbbra is csökkennek, méghogyha egészen minimális mértékben is. 2015 első felében a fizikai illetve a digitális bevételek összege 3.166 milliárd dollár volt, ami 16 millió dolláros, azaz 0.5%-os csökkenés az előző, 2014-es év hasonló időszakához képest.

usa_digitalrevenue_2015h1.jpg

A jelentés talán legfontosabb pontja, hogy a streaming bevételek 20%-ot növekedve 2015 első félévében lépték először át az 1 milliárd dolláros értéket, miközben a letöltések 4%-al csökkentek. Ennek részeként augusztus utolsó hetében olyan kevés digitális letöltés volt, mint utoljára 7 évvel ezelőtt.

usa_musicindustry_2015h1.jpgAz Egyesült Álalmok zenei piacainak bevételeit így hát 2015 első félévében immáron 76%-ban digitális szolgáltatások határozták meg, 32%-ban a streaming, 40%-ban a letöltés , azaz még mindig nagyobbak a letöltésekből származó bevételek, mint a streaming szolgáltatásokból.

Mindez alapvetően szinte egy az egyben az egy vagy a másfél évvel ezelőtti riport is lehetne. Az aggasztó hírt a streaming szolgáltatások igénybe vevőnek száma jelenti. Az elmúlt években ugyanis ezek a szolgáltatások bevételeinek növekedése a felhasználószám meredek növekedésével együtt következett be.

2015-ben azonban ez már nem igaz, hiszen az előző évhez képest alig 200 ezerrel többen használtak streaming szolgáltatásokat a világ legjelentősebb zenei piacán, azaz lényegében megállt a streaming szolgáltatások növekedése.

usa_streamuser_2011-_15.jpg

Hogy mindez hogyan lehetséges a bevételek növekedése mellett? Alapvetően két okot látunk, Az egyik, a Deezer-Muve Music akvizíció, amely értelmében a Muve Music 2015 elején bezárt, s mintegy 2.5 millió előfizetője minden jel szerint nem kezdte el használni a francia cég szolgáltatását. A másik, feltehetően ennél kevésbé jelentős ok, hogy megjelentek olyan, prémium streaming szolgáltatások, mint például a Tidal, amelyek esetében a bevételek az átlagnál magasabbak.

És persze fő okként lehet kárhoztatni az ingyenes szolgáltatásokat. Az ingyenes szolgáltatások ,mint a Spotify ingyenes lába, a Youtube vagy a Vevo masszívan, közel 30%-ot növekedve 167 millió dollárnyi bevételt tereltek. Az ugyancsak az ingyenes szolgáltatások közé tartozó Pandora és egyéb rádiók bevételei pedig közel 20%-ot növekedve meghaladták a 387 millió dollárt 2015 első félévében.

Azaz a zeneipar által olyannyira megetet és szinte üldözött ingyenes szolgáltatások adták 2015 első félévében a streaming bevételek több,mint felét, és feltételezhetően miattuk voltak képesek növekedni a streaming bevételek.

De ami ennél is aggasztóbb: jelenleg úgy tűnik, hogy a prémium streaming szolgáltatások növekedési üteme kifulladóban van a tengerentúlon. Ezen feltehetően nagyon javít majd a második félév, amikor az Apple Music adatai is bekerülnek majd, de ettől még tény, nagyin úgy tűnik, hogy közeledik az a pont, amikor mér a streaming szolgáltatások sem növekednek majd, pláne nem a fizetős részük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr27778668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása