Free Music!

Az InternetKon éppen kivégezni készül a magyar digitális zenét

2015. október 17. - Pléh Dániel

A tavaly őszi internetadó belengetése utáni tiltakozások és tüntetésekre válaszul kiírt és létrehozott nemzeti konzultáció, az Internetkon szeptember 30-val lezárul. Vezetője Deutsch Tamás október 2-án ismertette a kérdésekre adott válaszokat és azok értelmezését.

internetkon_logo.png

Mi itt most csak egyetlen egy, a magyar tartalomipar jövőjét alapjaiban meghatározó kérdéssel foglalkozunk, nevezetesen a konzultációs kérdéssor huszadik kérdésével. A kérdés, amint az látható a következőképpen szólt:

Magyarország milyen álláspontot képviseljen a torrentezés (jogdíjfizetés nélküli internetes letöltések és tartalommegosztások) kérdésében? (Több választ is megjelölhet!)

A válaszok okoztak meglepetést, nem is keveset,bár ez alapvetően a többször válaszmegadás lehetőségének köszönhető. Ettől még tény, hogy abszolút meglepő módon a legmagasabb szavazatszámot az a verzió kapta, mely a legális tartalomvásárlást, elérést elősegítő szolgáltatások könnyebb piacon való megjelenésére kérdezett rá.

Már önmagában a kérdés sem mindennapos, hiszen az európai unióban nem folyik semmilyen egyeztetés vagy Unió szintű direktíva kialakítása a torrentezésssel kapcsolatban. Ez minden esetben tagállami szinten van kezelve. Az egyetlen terület,ahol az EU közös együttműködést tervez és az a jogkezelés.

A kérdés abból a szempontból persze jogos, hogy ma Magyarországon, a digitálisan fejlett országokénál magasabb az illegális letöltések okozta bevételkiesés( amely miatt több fontosabb ,elsősorban video és szoftver szolgáltató/tartalomtulajdonos vonult ki hazánkból) Ugyanakkor pont az érzékelhető, hogy azokon a piacokon, ahol az internetezők kellő számú valós alternatívával rendelkeznek, ott akkor már meg is haladhatja a legális szolgáltatások adatforgalma, a nem legálisakét.

Mindezek után és ismeretében Magyarország kormánya a fent látható kérdéssort tette közzé, első helyen ( ami mint tudjuk mindig a legmeghatározóbb) azzal a felvetéssel, hogy mi lenne, ha a Torrentezést legalizálnánk az országban?!

internetinternetkon.jpg

A válaszok okoztak meglepetést, nem is keveset,bár ez alapvetően a többször válaszmegadás lehetőségének köszönhető. Ettől még tény, hogy abszolút meglepő módon a legmagasabb szavazatszámot az a verzió kapta, mely a legális tartalomvásárlást, elérést elősegítő szolgáltatások könnyebb piacon való megjelenésétre kérdezett rá.

internetkinternetkon_answer.jpg

Tőle nem sokkal, de érzékelhető távolságba következek azok a válaszadók, aki legalizálnák a torrentozást Magyarországon, míg az alkotók védelmének az eddigieknél hatékonyabb megoldását elenyészően kevesen támogatták.

Győzedelmeskedni a szavaztok között tehát a legális megoldások elterjedését vágyni akarók szavazatai győzedelmeskedtek, de igen kis különbséggel. A torrent népszerűsége abszolút érthető, a még midig kevés legális alternatíva, a fejletlenebbe digitális és online fizetési kultúra miatt. És mindez mindaddig így is marad majd, amíg a legális alterntatívák nem kínálnak majd megoldást a lehető legtöbb tartalomfogyasztási módra.

A Deutsch Tamás vezette Internetkon ilyen módon való kérdésfelvetése, amellett, hogy  lényegében nonszensz ( ki ne szeretné az ingyen sört?! ) tovább élezi, a magyar legális zenei piac kialakításán dolgozó és abba sokat invesztáló nemzetközi cégek és a magyar hatóságok amúgy sem ideális viszonyát…nemzetközi cégek, az általuk biztosított legális alternatívák  és szolgáltatások hiányában pedig a magyar zeneipar lényegében halálra volna ítélve!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr517895952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása