Free Music!

A Youtube a digitális zene pénzgyára

2016. január 31. - Pléh Dániel

Ha az alkalmazás letöltéseket vesszük alapul, akkor a Spotify megkérdőjelezhetetlenül a világ legnépszerűbb zenei szolgáltatásának nevezhető. Egy olyan piacon ugyanakkor, ahol a pénzügyi helyzet egyre fontosabbá válik, az alkalmazás letöltés messze nem a legfontosabb szempont.

youtube_wall.jpg

Amennyiben pedig a bevételeket vesszük alapul, úgy a listavezető egy igazi monstrum, a Youtube, 9 milliárd dolláros árbevétellel .( ami az elemzői várakozásokat is meghaladja) természetesen ez az árbevétel nem csupán a zenei videókból származik, ugyanakkor nem ért észben tartani, hogy a Youtube forgalmának mintegy 40%-át a zenei videók teszik ki, azaz a 9 milliárdos árbevétel egy jelentékeny része a zenei tartalmakkal hozható kapcsolatba.

youtube_revenue_2015.jpg

Hogy értsük, mit is jelent ez gyakorlatban: A Youtube 9 milliárd dolláros árbevételére a fent említett 40%-os részesedést alkalmazva is nagyobb az árbevétele, mint az összes többi vetélytársának. Az összehasonlítás persze sántít, hiszen a Youtube esetében 2015-ös, bevételekből beszélünk, a Spotify esetében pedig például 2014-es éves bevételekről, de az alapvető különbségeket így is jól érzékelhetjük.

A bevételek tehát nagyon jól mutatják, hogy a Youtube belépés a streaming piacra mennyire alapjaiban formálja majd azt át. A videómegosztón rendszeresen zeni tartalmakat néző egy milliárd ember alig 10%-át a prémium csatornákra és termékekre csábítva a Youtube 2016 végére a streaming piacok egyeduralkodója lehet 100 millió prémium felhasználóval, messze -messze lekőrözve a Spotify-t, de még az Apple-t is!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr28331390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása