Free Music!

A streaming a zeneipar legfontosabb bevételi forrása

2016. április 10. - Pléh Dániel

Az, hogy a streaming, mint tartalomelérési típus most már meghatározó, mint nem csak a fizika formátumok, hanem az a lá carte letöltés, 2014 vége-2015 közepe óta tudjuk. Ugyanakkor a streaming népszerűségének növekedése messze nem járt együtt a zeneipari bevételek növekedésével !

music_streaming.jpg

A 2016-os évre vonatkozó adatok alapján egy nagyon fontos kijelentés minden kétséget  kizáróan tehető: a streaming az anno volt  jó hogy van kategóriából kihagyhatatlan, a zeneipar sorsát meghatározó tényezővé vált!

A nemrég az RIAA, azaz a tengerentúli MAHASZ által közzétett,  az Egyesült Államokra vonatkozó adatok alapján ugyanis a streaming szolgáltatásokból befolyó bevételek a legjelentősebbek immáron a zeneiparban!

A korábban idézett tavaly első féléves adatok még nem tartalmaztak, tartalmazhattak olyan fontos piaci szereplők adatait, mint például az Apple Music. Feltételezhetően  ennek ( is) köszönhető, hogy végül a streaming bevételek növekedése magára talált amely magával rántotta a teljes zeneipari bevételeket is.

usa_musicindustry_2015.jpgA számok nyelvén mindez annyit tesz, hogy 2015-ben a tengerentúli zeneipari bevételek  marginális mértékben, 0,9%-al de növekedni tudtak, éppen hogy csak meghaladva a 7 milliárd dollárt.

Ha formátumonként nézzük  a bevételek alakulását, akkor látható, hogy az egyedi letöltések folytatták mélyrepülésüket és  10%-al csökkentek, 2.5 milliárd dollárra.  Az egyedi letöltéseket más dimenzióban nézve sem sok jót mondhatunk el, hiszen az egyedi dalletöltések 12%-al, 1.23 milliárd dollárra, a digitális albumletöltések pedig 5,2%-al 1 milliárd dollárra csökkentek.

usa_digitalrevenue_2015.jpg

Az, hogy a digitális letöltések is zuhanó módba váltottak persze nem jelenti azt, hogy a fizikai eladások terén bérmennyit is javult volna a helyzet. A CD eladások továbbra is meredeken 17%-al csökkentek, a belőlük származó bevételek pedig alig haladták meg az 1.5 milliárd dollárt. Van ugyanakkor egy fizikai formátum, amely tovább folytatta menetelését, ez pedig a Vinyl, amely 32%-ot növekedve immáron 426 millió dollár árbevételt termelt a tavalyi évben.

usa_streaming_2013_2015.jpg

A streaming mindeközben az Apple Music által újból erőre kapva folytatta menetelését és éves szinten 30% feletti növekedést mutatva 2.4 milliárd árbevételt produkált. Az egyes streaming piaci szegmensek ugyanakkor nem egyforma mértékben vették ki a részüket a növekedésből. A legdinamikusabb növekedés a prémium streaming szolgáltatási bevételek, azaz  előfizetési bevételek esetében volt megfigyelhető, amelyek bevételei 52%-al növekedtek. Ettől elmarad mértékben de ugyancsak szépen, 31%-al  nőttek, viszont az interaktív szolgáltatásokból ( mint például a Pandora) származó bevételek  alig, 4%-al nőttek.

A borús első félév utáni drasztikus változás  nyilván az Apple Music megjelenéséről nem függetleníthető, de közre játszhat benne az  is, hogy egyre hatékonyabb a jogdíjbeszedés a digitális szolgáltatásokból.

Az aggasztó jelek ugyanakkor továbbra is  megvannak  és ott ólálkodnak a növekedés felett. Közülük is a legjelentősebb a jövedelmezőség. A meredek használatbeli növekedés ugyanis messze nem okoz ugyanakkora növekedést a bevételekben. A streamek száma megkétszereződött, a bevételek viszont csak 35%-al növekedtek. Mindez hosszú távon igen sötét képet jósol a világ zeneiparának bevételi oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr88531172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása