Free Music!

Sokkolhatja a zeneipart az új Youtube alkalmazás

2016. október 27. - Pléh Dániel

Gyökeres fordulat állt be a Youtube zeneipari megítélésében az elmúlt bő egy évben. Az egész folyamat valamikor  2015 elején kezdődött, amikor is Irving Azoff perelte be a videómegosztót , miután  az nem tett eleget felszólításának az Azoff által képviselt 20 ezer videóklip kapcsán.

youtube_wall.jpg

Ennél jóval súlyosabb problémát jelentett, amikor is az IFPI zeneipari jelentése alapján vált egyértelművé, hogy kettészakadóban van a világ zeneipara. A fizetős streaming szolgáltatásokért fizető mintegy 70 millió ember  több, mint 2 milliárd dollár árbevételt generált, miközben a nem fizető 900 millió alig 634 millió dollár, elsősorban hirdetési bevételhez segítette az előadókat. A lemezipar többek között ezért is ismételt és újabb kísérletet tehet az ingyenzene letörésére, ennek alanya pedig ezúttal a Youtube lehet.

A Youtube, amely ugyanakkor nem sokat törődik ezzel és egy, a fejlődő országokra specializált alkalmazással tervez piacra lépni.  Egy fontos és hatalmas meghódítandó piaccal rendelkező és  fejlődő országban, Indiában meg is tett mindezt.  A Youtube Go névre  hallgató alkalmazás lehetővé teszi használói számára, hogy videókat mentsen offline megtekintésre ,rontott minőségben játsszon le videókat,  belenézhessen a videókba lejátszás előtt vagy akár Blutoothon keresztül osszon meg videókat a közelben levő ismerőseivel. ( ez  a megoldás Európában vagy bármely fejlettebb  mobil infrastrukturával rendelkező országban  ismeretlen) Azaz minden eszközt a kezükbe ad  ( ráadásul ingyen, szemben a Youtube Red-el, mai ezeket  pénzért kínálja) annak érdekében, hogy a Youtube alkalmazás a lehető legkevesebb adatot fogyassza, a legnagyobb élvezeti érték mellett.

youtube_go.jpg

És hogy mindez hogyan kapcsolódik a Youtube és a zeneipar egyre inkább elmérgesedő vitájához?  Úgy, hogy ugyan a felhasználónkénti bevétel ( Average Revenue per user- ARPU) az Indiához hasonló országokban valóban alacsony, a potenciális piac ugyanakkor óriási! Jelenleg 462 millió ember éri el a netet, azonban  a népesség tekintetében a 10, a legalacsonyabb interneteléréssel rendelkező ország között van India. A lehetőség tehát a robbanásszerű fejlődésre adott.  

A gyakorlatilag teljesen telített, minimális növekedésre képes fejlett nyugati zenei piacok mellett komoly növekedési potenciállal rendelkező fejlődő piacokat minden piac szereplő árgús szemekkel figyeli, így persze a fontosabb  jogvédő szervezetek is.

Szinte biztosra vehető, hogy előbb vagy utóbb a  lemezkiadók  ennek kapcsán is előre veszik majd a Youtube-ot és a Google-t.  különösen  majd akkor, amikor a Youtube Go, már nem csak Indában lesz elérhető…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6611750323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása