Free Music!

Komoly vetélytársat kap a Spotify a tőzsdén

2018. július 13. - Pléh Dániel

Az egy hónappal ezelőtt blogunkban megszelőztetett és megelőlegezett információknak megfelelően a kínai streaming óriás, a Tencent  a  múlt héten hivatalosan is  bejelentette az amerikai tőzsdefelügyeletnél, hogy zenei szolgáltatásokkal foglalkozó divíziója, a Tencent Entertainment kivál8ik az anyacégből és tőzsdére lép.

tencent_moble.jpg

A beadott adatok alapján a kínai cég 30 milliárd dolláros értékelésen tervei a részvénykibocsátást, amely ellentétben svéd vetélytársával és tulajdonostársával hagyományos, bankok által menedzselt részvénykibocsátás lesz.

A befektetők több szempontból is legalább annyira várják a kínai cég piacra lépését, mint anno piacvezető végét. A bizakodás és a várakozás egyik motorja maga a kínai zenei piac, amely éves szinten 30%-al növekszeik és 2015-ben tavaly már elérték a 2.1 milliárd dollárt.

A másik ok pedig maga a cég, a Tencent Music Entertainment, amely három streaming  szolgáltatásban- a QQ Music,  Kugou Music és Kuwo Music- összesen 700 millió  kínainak nyújt zenei élményt!

A  kínai telco óriás, a Tencent által birtokolt cég olyan hatalmas növekedési potenciállal kecsegető piacokon van jelen, mint az indiai vagy a kínai illetve a Spotify-ban birtokolt részesedése révén a világ legjelentősebb zenei piacain is ott van.

tencent_revenues_1.jpgA Spotify-al ellentétben mindeközben a kínai streaming óriás pénzügyileg is egészséges képet mutat. Az elmúlt években nagyjából megduplázta az érbevételét és az idei 2018-as évben minden eddiginél dinamikusabb növekedést várnak az elemzők és a cég is.

A meredek növekedéssel párthuzamosan ugyanakkor a kínai cég eredményességét is képest (volt) növelni, azaz nyereséges működés mellett növekszik. persze mindennek a fő oka magában az anyacégben és annak kiterjedt szolgáltatás portfoliójában keresendő. A kínai telco óriás sok más mellett olyan brutálisan népszerű szolgáltatás tulajdonosa, mint a Wechat. A sok százmillió felhasználói bázis a különböző szolgáltatásokban pedig sokkal-sokkal könnyebbé teszi az új ügyfelek bevonását.

És persze a nagy major zenei kiadókat sem szabd kihagyni, amikor egy komoly streaming szereplő tőzsdére lépéséről beszélünk. Ennek az oka a Tencent Music esetében fonák módon maga a Spotify! A fontosabb globális  kiadói szereplők- a Universal, a Sony, EWMI- ugyanis a svéd cégben tulajdonosok, a svéd cég és kínai vetélytársa ugyanakkor pont a közelmúltban vásároltak  10%- ot meghaladó részesedést egymásban!

Keleti streaming óriás robbanhat be a Wall Streetre

Amikor a világ zenei piacairól beszélünk, mi magunk is hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy alapvetően a nyugati piacokra gondolunk és fókuszálunk. A bevételeket tekintve ez valószínűleg igaz is lehet, a felhasználók számát tekintve azonban bizonyosan nem!Pedig a világ digitális...

 

A Tencentel kapcsolatos optimizmus az elmúlt hónapokban még erősödött is, ami jól érzékelhető a cég értékelésén is.  Tavaly szeptemberben még  10 milliárd dollár alatti értékén értékelték a kínai zenei óriást, hogy aztán ez idén júniusra 25 milliárd dollárra ugorjon,míg  maga a kibocsátás már 30 milliárd dolláros értéken történhet majd meg.

Ha valóban ezen az értéken történik majd meg a tőzsdére lépés és addig nem változik- pozitív irányba- jelentősen a Spotify értéke- akkor mindez azt is jelenti majd, hogy a világ legdrágább tőzsdén forgó cége nem a svéd cég, hanem kínai vetélytársa lehet majd. Figyelembe véve, hogy milyen piacokon van jelen a Tencent és hogy azok milyen növekedési kilátásokkal bírnak, ez az értkelés, tulajdonképpen reálisnak is mondható.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3414103437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása