Free Music!

Mindenki streaminget hallgat az USA-ban

2018. október 11. - Pléh Dániel

Az elmúlt 2-3 évben az világ legnagyobb zenei piacáról, az amerikairól szinte csak jó híreket olvashattunk a különböző sajtóorgánumokban! Az Egyesült Államok zenei piaca ugyanis  sorrendben harmadik éve folyamatos növekedésben voltak, vannak amire pedig az elmúlt 25 éve nem volt példa a zeneiparban.

music_tastes_2.jpg

Így napjainkban a kérdés már nem az, hogy nő-e a tengerentúli zeneipar, hanem sokkal inkább az, hogy a növekedés üteme mekkora. Kezdjük is akkor ezzel a legfontosabbnak tűnő információval: a növekedési ütem egyértelműen csökkenni látszik, a mögötte meghúzódó ok, ugyanakkor nem az, amire a legtöbb szakértő gondolna.

usa_music_revenues_2016-18.jpg2018 első félévében a tengerentúli zeneipari bevételek- beleértve a fizikai és a digitális eladásokat is- 10%-al növekedtek az előző év hasonló időszakához mérten, ami bizony jelentősen alacsonyabb az előző évben mért 20%-os növekedéshez képest. Dollárokban mérve talán még plasztikusabb a különbség. 2017-ben az előző évhez képest 700 millió dollár volt a növekedés, most azonban csak 400 millió, azaz mintegy 300 millió dollárnyi „növekedés” eltűnt!

Mindez elsősorban annak volt köszönhető, hogy rég nem látott mértékben beszakadtak a CD eladásokból származó bevételek. Amíg a tavalyi év első félévében  kis mértékben alig 3%-al csökkentek az ebből befolyt bevételek , azaz lényegében aszt mondhattuk, hogy a CD eladások elérhették  minimumukat. Tévedtünk, hiszen ehhez képest egy évvel később, 2018 első félévében 42%-al zuhantak a bevételek ezen a téren!

usa_nielsen_2018h1.jpg

Az elmúlt évek   brutális menetelése után alapvetően az sem meglepő, hogy a prémium streaming szolgáltatások növekedése is lassult,igaz 37%-os növekedésre  azt mondani, hogy lassú, azért igen szigorú lenne.

Annak következtében, hogy tulajdonképpen kettészakadt a világ legnagyobb zenei piaca,  egy jól növekvő szegmensre ( streaming) és két küszködő, meredeken csökkenő szegmensre ( CD eladások és a lá carte letöltés) és ez a jól növekvő szegmens 3 év alatt lényegében totális dominanciára tett szert, hisz a zeneipari bevételek háromnegyede(!!) streaming szolgáltatásokból származik!

usa_revshare_2017-18.jpg

A  különböző streaming  illetve  streaming jellegű szolgáltatások közül mind bevételekben, mind növekedésen a prémium streaming szolgáltatások dominálnak.  Mindez az ezekért a szolgáltatásokért fizetők számából is szépen látszik.

Amely folyamatosan, meredeken növekszik, az elmúlt egy évben a 10 milliót is meghaladta az új streaming előfizetők száma az Egyesült Államokban, azaz a streaming növekedése egyelőre még messze van attól, hogy kifulladjon.

usa_streamuser_2011-18.jpg

Ami még talán ennél is  nagyobb bizakodásra ad, adhat okot az az, hogy maguknak a streaming szolgáltatásoknak a használata is meredeken növekszik.

 

20 éve nem látott csoda a tengerentúli zeneiparban

Az elmúlt években nagy utat jártak be az amerikai zenei bevételek. 2012-ben még minden idők legerősebb karácsonyát produkálták az online zeneáruházak, hogy aztán az ezt követő években az alá carte letöltések a CD-hez hasonló mélyrepülésbe kezdjenek, ezzel újból csökkenésbe taszítva a zeneipari...

A 2018-as év első felében összesen mintegy 400 milliárd audio és video  zeneszám megtekintés, meghallgatás zajlott le a tengerentúlon.  Ami talán a növekedés ütemét legjobban érzékelteti az az, hogy a növekedés, ami nagyjából 120 milliárd stream volt nagyobb, mint  2014 első félévében az összes stream!

A tavaly érzékelt hurráoptimizmus tehát lehet, cseppet eltúlzott volt. Mert hiába növekszik továbbra is meredeken a streaming , a zeneipar struktúrájának átalakulása nyomán, a vesztes területek visszaesése miatt a növekedés már most sem tud olyan dinamikus lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr214237425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása