Free Music!

2018 legjobban jövedelmező zenei alkalmazása

2018. december 31. - Pléh Dániel

Az okos telefonok alapjaiban változtatták meg mindennapjainkat, az élet, tulajdonképpen minden területén, benne természetesen azt is, ahogyan  audio tartalmakat fogyasztunk. Így az, hogy a két alkalmazás áruházból a Google Play-ből illetve az Apple Appstore-ból mennyi és milyen alkalmazást töltünk le , ma már egyben az egyes szereplők működést, helyzetét is mutatja sok tekintetben.

senortowee-photo-30111.jpg

Az egyik, az alkalmazások letöltését és jövedelemezőségét vizsgáló  piackutató cég, a SensortTower adatai révén, friss a 2018-as évre vonatkozó adatokkal is rendelkezünk.

sensor_tower_global.jpg

Azon persze kár lenne meglepődni, hogy a letöltéseket a globálisan is őrületesen népszerű közösségi és chat alkalmazások- a Facebook, a Messenger, a Whatsapp- vezetik.  

Teljesen más listát kapunk ugyanakkor, hogyha a bevételeket nézzük.  ( zárójelben jegyezzük ,meg hogy az alkalmazásban megjelenő hirdetési bevételek ebben a kimutatásban nem jelentkezik így például  a facebook network hatalmas hirdetési bevételei nincsenek benne az alkalmazások által generált bevételben)

sensor_tower_global_rev.jpgAz így generálódó listában nem meglepő módon a Netflix vezet, az már sokkal inkább az, hogy a Top 10  több, mint fele kínai alkalmazásokból áll.  És az is feltétlenül meglepetésként hat, hathat, hogy a zenei alkalmazások  virtuális listáját ,nem a Spotify vezeti, hanem a Pandora!

Ez egyrészt azt mutatja, hogy a platform függetlenség kifizetődő, másrészt pedig azt, hogy hiába jelentős az Egyesült Államokon kívüli zenei piacok mérete is ma már, az a szereplő, aki a tengerentúli piacokat dominálja, az globálisan is vezető lehet.   És persze mindez azt is jelzi, hogy egyre több szereplő az alkalmazásokon belüli ( in-app) vásárlások helyett, a direkt vásárlásokat kezd előnyben részesíteni.

És ha már a tengerentúli zenei piac fontosságát hangsúlyozzuk, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy az Egyesült Államokban hogyan is nézett ki 2018-ban az alkalmazások letöltése.   Amint látható, ezt a listát sem a Spotify vezeti a zenei alkalmazások közül, hanem a Pandora.  

Minden idők második legjövedelmezőbb appja a Spotify

Az okos telefonok alapjaiban változtatták meg mindennapjainkat, az élet, tulajdonképpen minden területén, benne természetesen azt is, ahogyan audio tartalmakat fogyasztunk. Az okos telefonokon futó alkalmazásokat pedig a Google illetve az Apple alkalmazás áruházból tölthettük és tölthetjük le.

 

De ezen felül is érdemleges információkat csipegethetünk ki!  Egyrészt azt, hogy a Facebook hazai pályának számító piacán egy kínai alkalmazás a TikTok volt a legtöbbet letöltött app 2018-ban. Szaporodhatnak hát tovább Zuckerberg homlokán a ráncok…

sensor_tower_usal.jpg

Ugyancsak érdekes, hogy papíron messze nem csupán az USA-ban érhető el a Youtube Spotify vetélytárs streaming szolgáltatása a Youtube Music, egyetlen területen, pont az Egyesült Államokban tudott az élmezőnybe kerülni.

Mindebből amúgy sok tekintetben a 2018-as évhez hasonló tanulságok vonhatóak le!  Azaz a kínai szolgáltások előretörése immáron megállíthatatlannak tűnik, már a fejlett piacokon is. Az Apple Music hiába nagyon erős iOS-en, amíg Android-on nem tud erősödni, igazán, addig  reális esélye a Spotify megszorongatására nem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1314505960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása