Free Music!

Minden idők második legjövedelmezőbb appja a Spotify

2018. szeptember 02. - Pléh Dániel

Az okos telefonok alapjaiban változtatták meg mindennapjainkat, az élet, tulajdonképpen minden területén, benne természetesen azt is, ahogyan  audio tartalmakat fogyasztunk.  Az okos telefonokon futó  alkalmazásokat pedig a Google illetve az Apple alkalmazás áruházból tölthettük és tölthetjük le.

apple-app-store-20180104.jpg

Az előbbiekben említett fontosságot talán semmi nem támasztja jobban alá, mint az, hogy napjainkig csak az iTunes áruházban 4.5 millió alkalmazás jelent meg, a Google áruházában pedig közel ugyanennyi, 3.5 millió.

topapps_number.jpg

Amint látható, az alkalmazások jelentős része gaming, azaz játék témában érhető el ! A valaha volt legtöbbek által letöltött alkalmazások listájában  csupa ismerős szereplőt láthatunk.  A lista első két helyén egy-egy Facebook termék található, a dobogó legalsó fokára ért fel a Youtube, melyet újabb két Facebook termék az Instagram és a Whatsapp követ.

topapps_alltime.jpg

Látható, hogy a listában kivétel nélkül ingyenes alkalmazások találhatóak,  így a lista kissé torznak is mondható akár.

Teljesen más listát kapunk, ha minden idők legjövedelmezőbb- azaz a legnagyobb ügyfélköltést produkáló-  alkalmazásait nézzük. Ezen a listán is ugyanakkor ismerős nevek sorát találhatjuk! Az első helyen a Netflix áll, a második helyen a streaming piac svéd vezetője a Spotify, harmadik helyen pedig a népszerű tengerentúli on-demand rádió, a Pandora áll.

topapps_paying.jpg

Azaz, a dobogó első három helyét kisajátították maguknak a video illetve audio streaming szolgáltatások.  Persze ennek a listának is vannak tanulságai! A Spotify második helye nem feltétlenül meglepetés, hiszen globálisan elérhető, közel 80 millió prémium, azaz fizető ügyféllel rendelkező szolgáltatásról beszélünk. A harmadik helyezett Pandora ugyanakkor vaskos meglepetés, hiszen egy alapvetően ingyenes szolgáltatásról beszélünk, amely esetében a prémium hozzáférés csak egyfajta nice to have  funkció volt.  Úgy tűnik azonban, hogy a Pandora befektetők optimizmusa nem alaptalan és a hatalmas felhasználói adatbázis kis része, amely előfizető is egyben, önmagában hatalmas bevételeket generál.  

Azt is érdemes megfigyelni, hogy a streaming szolgáltatók és a Spotify vetélytársai közül lényegében mindenki hiányzik. A lista jól mutatja, hogy az Apple Music mennyire későn érkezett meg a streaming piacra és azt is, hogy ugyan sikeres, de messze nem annyira, mint akár a Spotify, akár a Pandora. És azt is jól mutatja a lista, hogy a Google zenei szolgáltatásai, sorozatos kísérletei valóban komoly kudarc voltak. Reménysugarat az Alphabet holding számára talán csak az jelenthet, hogy a  kimutatást készítő App Annie adatai alapján  a 2018-as évben a Youtube új prémium szolgáltatása már beverekedte magát a top 10 közé.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1214119437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása