Free Music!

Abszolút új utakat nyithat a zeneiparban a Soundcloud kistestvére

2019. március 01. - Pléh Dániel

A MixcCloud-ot sokszor és sokan nevezték már a Soundcloud kistestvérének, sok tekintetben jogosan, bár a londoni székhelyű cég markánsan más utat járt be  mint  Berlini testvére. A Mixcloudot Cambridge-i egyetemei diákok alapították 2008-ban, tulajdonképpen mint egyetemi rádiót, ahol a mixtape rajongók oszthatták meg egymással kedven válogatásaikat.

mixcloud-header_background_dark.jpg

Működési modelljét tekintve a  szolgáltatás kísértetiesen hasonlít  a Soundcloudra. Magukat a  tartalmak a felhasználók töltik el, akik az esetek jelentős részében DJ-k, a feltöltött zenék pedig hosszabb  mixek. Üzleti modelljét tekintve  pedig alapvetően hirdetésekből próbál megélni, de a közelmúltban különböző prémium funkciókat is bevezetett.

 

A Mixcloud is megpróbálja a lehetetlent

A Soundcloud példája annyira friss, hogy itt lebeghet mindannyiunk szeme előtt, rossz példaként. Az alapvetően sikeres berlini cég a streaming szolgáltatóvá válás álmát kergetve majdnem csődbe ment, hogy aztán csak egy tulajdonos váltás mentse meg attól, hogy ez be is következzen. Úgy tűnik mégis,...

Az útkeresés részeként mintegy 2 évvel ezelőtt a Mixcloud is megkötötte első major kiadói szerződését, a Warner Music-kal, ami  bevallottan  csupán az első  lépés egy komplett(ebb) on-demand szolgáltatás kialakításához vezető úton.

A Mixcloud  nem lett Soundcoud á és az a berlini cég elmúlt 2 évét nézve talán szerencsésebb is- de arról  nem lett le, hogy komplettebb szolgáltatást nyújtson.

 

A MixCloud Select névre keresztelt szolgáltatás ugyanakkor jóval több is lehet annál, mint egy egyszerű új funkció! A MixCloud Select ugyanis lehetővé teszi, hogy a Mixcloud használók  feliratkozzanak egy-egy vagy akár több zenész csatornájára és ennek keretében  dotálják is kedvenceiket. Cserébe természetesen plusz funkciók is leérhetek lesznek számukra, úgy mint a mixel letölthetősége vagy offline ,meghallgathatósága.

A funkció árazása is szándékosan olyan  (2,99 dollár/font/euró/csatorna) , hogy egyrészt érdemben eltérjen a streaming szolgáltatások megszokott árazástól illetve, hogy lehetővé tegye, hogy ne csupán egy hanem több 3-5 csatornára is feliratkozzunk.  

Kifejezetten figyelemre méltó  47 előadó, DJ csatlakozott a programhoz már az induláskor, köztük  brit sztár DJ-k- Afrojack, Nicole Moudaber, John Digweed, független online rádiók- Brooklyn Radio, Soho Radio  vagy éppen a Red Light Radio – és független kiadók  Defected Records and Axtone Records.

mixcloud-select-performers.jpg

Elsőre mindez nem feltétlenül tűnik világmegváltó lépésnek, a gyakorlatban ugyanakkor  akár az is lehet. Egyrészt maximálisan összevég a Mixcloud azon céljával , hogy a brit szigetekről tovább terjeszkedjen és a Soundcloudhoz hasonlóan meghatározó globális szereplő legyen, elsősorban továbbra is az Underground területen.  Másodsorban pedig bevezethet egy olyan üzleti modellt ezen a területen, ami pontosan a fordítottja annak, amit a nagy testvér a berlini Soundcloud bevezetett és amely még akár sikeres is lehet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3114602854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása