Free Music!

Jön az Amazon potenciálisan Spotify gyilkos ingyenes streaming szolgáltatása

2019. április 19. - Pléh Dániel

Az Amazon a többi streaming szolgáltatóval szemben radikálisan más megközelítést alkalmaz már a kezdetek óta. Amikor 2014-ben az  Amazon egy korlátozott tartalomkínálatú, de Prime előfizetői számára ingyenes streaming szolgáltatással lépett a piacra a legtöbb vetélytárs  mosolygott nem létező bajsza alatt.  Az Amazon aztán két év  szívós munkával magát a szolgáltatást  is jelentősen javította, hgy aztán  magát a Spotifyát is cálba vegye.  gy 2016-2017-re odáig jutottunk, hogy az Amazon számitott a legjobban  növekvő zenei szolgáltatásnak a tengerentúlon, és most már  tulajdonképpen  a harmadik legjelentősebb zenei streaming szereplőnek számít az Spotify és az Apple után.

amazon_echo.jpg

A lassú építkezés tovább folytatódik  a hírek szerint, az alanya pedig egy újabb platform, az amazon által eddig is kiemelten kezel Amazon Echo lehet majd. Maga az Echo nem most lett központi szereplő az Amazon zenei stratégiájában és koncepciójában. Már az Amazon Music Unlimitednek is volt egy olyan része amely az Amazon Echo tulajdonos számára speciális 3.99 dolláros áron tette elérhetővé a szolgáltatást.     

A mostani lépés ennél jóval jelentősebb ugyanakkor.  A hírek szerint ugyanis az Amazon ingyenes streaming szolgáltatás indítását tervezi, amely csak az Amazon Echo eszközökön lesz elérhető.

Zeneipari pletykák szerint a szolgáltatás indítása bármelyik pillanatban elképzelhető, ugyanis az Amazon lényegében megállapodott a nagy major zenei kiadókkal  azok tartalmainak megjelenéséről a szolgáltatásban.  (Zárójelben jegyezzük meg, mindez valószínűleg azért is ment könnyen, mert a Prime Music esetében alkalmazott megoldáshoz hasonlóan az Amazon itt is korlátozott zenei katalógust tesz majd csak elérhetővé)

A szolgáltatás indulását kész tényként kezelve érdemes tehát kicsit megvizsgálni mit is jelenthet majd mindez az amúgy is forrongó streaming  zenei piacok számára.

Itt az új ingyenes Spotify

A több lehetőség közül végül a fontosabb de kevésbé forradalmi győzött, azaz múlt hét kedden a Spotify végül nem jelentett be saját hardvert , ellenben ingyenes felületének markáns átalakítását igen! Azt az átalakítást, amely alapvetően megfelelt az előzetesen kiszivárgott pletykáknak, azaz a fő hangsúly azon lesz, hogy az ingyenes szolgáltatási részt használók a prémium részhez leginkább hasonló élményt kapják, persze korlátozásokkal.

 

A legjelentősebb ütés minden bizonnyal az amúgy is  sok frontos  háborúba keveredő Spotify-t  érheti ,majd. A jelenlegi piaci status quo alapján ugyanis a svéd cég az egyetlen szereplő, amely ingyenesen ( is) kínál  streaming szolgáltatást. Ez a nyilvánvaló versenyelőny tűnik , tűnhet el az Amazon ingyenes szolgáltatásának piacra lépésével.

amazon_adsales.jpgAz Amazon célja azonban szinte bizonyosan nem (csupán) annyi, hogy a Spotify-nak ártson és saját pozícióját erősítse a streaming piacon. Sokkal nagyobb terveket szövöget ugyanis Jeff Bezzos cége!

Az Amazont ( jelenleg) abszolút nem  hirdetés alapú cégként ismerjük.  Ami érthető is, hiszen a 10 milliárd dollár körüli hirdetési bevétel, amit tavaly elért a cég, mindössze 4,3 %-a a teljes bevételnek, és alig 6%-os piaci részesedést jelent a technológiai cégek hirdetési piacán,, messze elmaradva például a Facebook 50 milliárdos hirdetési bevételétől 2018-ban.

A cél ugyanakkor pontosan ez, azaz a Facebook befogása vagy akár megelőzése a hirdetési piacon. Az ( egyre kevésbé) e-commerce óriásnak mondható célja most tehát az, hogy olyan  nagy méretű  ügyfélbázist és ügyfélszegmenseket építsen fel, amelyre építve aztán hirdetési bizniszét felfuttathatja.

A két legfontosabb terület  a videó és a zene lehet ennek az ügyfélbázisnak a felépítésében! Mindkét területen az Amazon csak nem rég vagy éppen most készül ingyenes, hirdetés alapú szolgáltatás bevezetni.

Az ingyenes, Amazon Echo alapú streaming zenei szolgáltatás tehát biztosan fájni fog a Spotify-nak, biztosan nehezebb teszi a svéd cég  terveinek kibontását ezen a téren, de az igaz célpont is akinek igazán aggódnia érdemes az a Facebook.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7014767514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása