Free Music!

Így segítenek a streaming szolgáltatók az előadóknak

2020. május 14. - Pléh Dániel

A koronavírus sok szektort földbeállított, de az egyik legjobban sújtott szinte bizonyosan a szórakoztatóipar, azon belül is a koncertek, fesztiválok jelentik. Minden ahol érdemi mennyiségű ember gyűlik, gyűlhet össze, tiltólistán van, érthető okból, nem tudni meddig. Napjaink átalakult zeneiparában pedig pontosan ezek a bevételek váltak egyre fontosabbá a zenészek, előadók számára. így a kiesésük többszörösen fájdalmas.

music_cares.jpg

 Az állami segítség fontos lehet, lenne a szektor számára, de az előadók szemében a streaming zenei szolgáltatások mint - akik a tartalmaikat használják és jutnak belpőle busás bevételekhez majd abból alig jutttnak nekik vissza - segítsége is elvárt lenne.   

Mindez tulajdonképpen nyitott fülekre talált a streaming szolgáltatóknál is, akik remek PR lehetőséget látnak abban, hogy segítsék azokat, akik nélkül nem létezhetnének. Nézzük, hát ki, mit is tett, tenne az előadókért:

spotify_logo_with_text_svg.pngSpotify: Mint a streaming piac vezető szolgáltatója, meglehetősen nagy nyomás volt a svéd cégen, hogy ő is csatlakozzon és segítse az előadókat.  A svéd cég végül egy   a Soundcloud-éhoz nagyon hasonló megoldást választott. Egyrészt lehetőség van különböző szervezetek, illetve most már maguknak az előadóknak is a közvetlen támogatására.   A Spotify pedig minden 100 dollár donáció mellé maga is 100 dollárt hozzá ad, segítendő a rászoruló előadókat.

apple-music-logo.pngApple Music: Az Apple nem közvetlenül az előadóknak ajánlott segítséget, hanem a kiadóknak, azon belül is a független kiadóknak. A Apple-el közvetlen szerződésben álló  független kiadók ugyanis előre megkapták az idei évre vonatkozó jogdíjukat. Persze mindez azt is jelenti, hogy a gyakorlatban inkább  egy 50 millió dollár értékű előlegről, mint segítségről beszélhetünk…

soundcloud-logo-660-80_1.jpgSoundcloud:Az Apple Musicnál sokkal kisebb, az Apple-el meg össze sem hasonlítható berlini Soundcloud több féle módon próbál segíteni az előadóknak.  Egyrészt az előadók saját Soundcloud oldalukra kirakhatnak közvetlen donációs lehetőségeket-Kickstarter, Bandcamp, Paypal . Másrészt hetente 5 előadónak lehetősége lesz a Soundcloud szerkesztői csapatának kiemelésben részesülnie. És végül, de nem utolsó sorban 10 millió dollár értékben ajándékoz majd el hozzáféréseket a cég tehetségkutató programjához. A teljes csomag érétke- legalábbis Soundcloud szerint- 15 millió dollár.

amazon_music_logo.pngAmazon: Döbbenetes, de ettől még igaz, hogy az Amazon legnagyobb kontribúciója a koronvírus járványhoz kapcsolódó előadó segélyprogramokhoz az, hogy vezető Steve Boom egyben a Musicares alapítvány vezetője is.

És a lista ezzel tulajdonképpen be is fejeződött. Több streaming szolgáltató hozott léte koronavírus lejátszási listákat, teszi könnyebbé, hogy élő videó streaming koncerteket adjanak az előadók, de konkrét pénzügyi segítségről az ő esetükben nincsen szó!

Végül de nem utolsó sorban mindenképpen meg kell emlékeznünk a Grammy díjakat is  kiosztó National Academy of Recording Arts and Sciences kezdeményezéséről. A Music Cares tulajdonképpen egy nagy központi alap, amelybe bárki, bármekkora összeggel adakozhat. Első körben több streaming szolgáltató- köztük az Amazon, a Pandora, de a Spotify is- 2 millió dollárral járultak hozzá az alaphoz.  Amely tulajdonképpen hasonlóképpen működik, mint itthon az Artisjus előadói alapja, azzal az apró de nem elhanyagolható különbséggel, hogy csendben, a neveket nem  publikálva segít…

Mindez már nem igazán mondható el a fenti streaming szolgáltatókról. Akik nagyon nagy kommunikációt kerítettek annak, mennyire is támogatják az előadókat , de valódi dollárok nem nagyon vándoroltak tőlük az előadók felé. és ez baj!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8315564650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása