Free Music!

Heteken belül érkezik a nagy Apple szolgáltatási bundle

2020. augusztus 26. - Pléh Dániel

Furcsa- nagyon furcsa- ez leírni, de a 2019-es év meglehetősen rosszul sikerült az Apple számára, zenei szempontból. (minthogyha az Apple televíziós tervei mellett kicsit háttérbe szorul volna az Apple Music, amely indulása után 4 évvel sem, tudta megelőzni a Spotify-t.)

apple-services.jpg

És az idei laposabb év ellenére is, az Apple Music fontos szerepet tölthet be hosszabb távon is az egyre inkább szolgáltatás központúvá váló Apple életében. Az Apple-nek 2020-ban szüksége lenne valami nagy dobásra! Ugyanis ha a tavalyi trendek idén, azaz 2020-ban is folytatódnak, akkor az év végére a Spotify üldözője elképzelhető, hogy már nem az Apple Music, hanem az Amazon lesz!

Ez a nagy dobás pedig egy közel 15 éve, még Steve Jobs álmaiban és stratégiájában már megjelent megoldás, az Apple entertainment szolgáltatások egybecsomagolása (bundle) lehet. Az egyik legrégebbi Apple-el kapcsolatos feltételezés, a saját TV ( készülék) mellett az Apple zenei szolgáltatások hardverekhez kapcsolása volt. Utóbbi  azt jelentette volna, hogy  bárki, aki Apple terméket vásárol lényegében ingyen kapta volna hozzá  az iTunes zeneletöltés lehetőségét.

2020-ban iTunes már inkább csak papíron van és létezik, a helyét az Apple Music vette át, és ugyan TV készülék nincsen, de van helyette egy TV streaming piaci szereplő, az Apple TV+ .  Innen pedig már csupán egy lépés- és ez a lépés most meg is valósulhat az ősszel- az, hogy egy csomagban kaphat helyet  majd az Apple előfizetés alapú hír szolgáltatása,  TV-s tartalmaira való előfizetés és természetesen Apple Music elérés is.  

A Cupertino-i szupercég technológiai értelemben ugyanis minden jel szerint az készen áll már korábban is, hiszen az iOS i13.5.5-ös verziójának  kódjában az Apple bundle kódjára. Mindehhez azonban a nagy lemezkiadók engedélye is kellene, ami egy teljesen más dimenzió. Az Apple és  kiadók közötti megállapodások pedig- a hírek szerint- kategorikusan  tiltják az ilyen jellegű szolgáltatás összecsomagolást , a kiadók pedig különösen feszültek voltak egy olyan Apple szolgáltatási csomag lehetősége kapcsán, ahol  a kombinált zene és tv streaming szolgáltatás kombinált ára 10 dollárnál vagy esetleg alatta ugyanakkor már minden egyes előfizető esetében vesztenek a kiadók a jelenlegi összeghez képest.   

Minden jel szerit Tim Cook és csapata az árban hajlandó volt kompromisszumra- mindjárt mutattuk is hogyan- így elhárultak az akadályok és – amennyiben a pletykák igazak, az Apple heteken belül- szokásos őszi  bejelentései részeként Apple One néven jelentheti majd be a szolgáltatási csomagot.   

apple-services-logos-768x403.png

A Bloomberg által megszellőztetett információk alapján Az alap csomagban az Apple Music és az Apple TV+, a drágább csomagokban pedig már Apple Arcade e-sport szolgáltatás, Apple News+ and extra tárhely is helyet kapna.

Az Apple számára az Apple One sikere meglepően fontos tényezővé és feladattá vált. Az Apple-nek 2020-ban valóban szüksége lenne valami nagy dobásra annak érdekében,hogy az Apple Music hosszabb távon is előre, a Spotify felé tekintgethessen, mintsem a harmadik helyről, az Amazont kövesse.

Nagy kérdés, hogy a kiadók ellenállása miatt kényszerűen megtett, alapvetően az árazást érintő és kevésbé ambiciózus árazást eredményező csomagok elegendőek lesznek-e majd erre?  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2716172662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása