Free Music!

Megtörtént a lehetetlen, itt a videó nélküli Youtube

2022. március 15. - Pléh Dániel

A Google és a Youtube minden kétséget kizáróan a digitális zeneipar vezető cégének számít, már persze csak akkor, ha nem csupán a streaming szolgáltatásokért fizető ügyfeleket számítjuk. Napi, heti gyakorisággal százmilliók, milliárdok hallgatnak, néznek zenei tartalmakat a Youtube oldalain.   

youtube_button.jpg

Pont ez volt az egyik azoknak a problémáknak, melyekkel az Alphabet a Youtube Music indulásakor szembesült.  Az alapvetően ingyenes Youtube-hoz hozzászokott internetezők ugyanis alig mutattak hajlandóságot arra, hogy fizessenek is a zenei tartalmakért, a Youtube-on belül.  

Az Alphabet ezt aztán egy  agresszív lépéssel oldotta meg- minden jel szerint sikerrel- ugyanis onnantól fogva, hogy minden Android telefonon a Youtube Music az alapértelmezett zenelejátszó, hirtelen meredek emelkedésnek indultak a Youtube Music előfizetőszámok.  

Az a kérdés ugyanakkor ezzel még a mai napig nem oldódott meg, hogy az Alphabet minek pozícionálja, minek szeretné láttatni a Youtube Music-ot? Hiszen a videók a mai napig jelen vannak, így hiba versenyez a szolgáltatás a Spotify-jal, a verseny sok tekintetben nem alma-alma összehasonlítást eredményez.

A tengerentúli piacokon pedig  - ahol a streaming szolgáltatások növekedésnek lassulásának jelei mutatkoznak- a szolgáltaók újabb és újabb ötletekkel próbálják becsalogtani az internetezőket és növelni előfizetői táborukat.  

Ennek keretében most a Youtube is valami olyat lépett, amit nem hittünk volna, hogy valaha megtesz: Ingyenesen, audio üzemmódban is lehetőség lesz zenét hallgatni az alkalmazásban! Igen, az olvasó ha úgy érti, hogy ez pontosan olyan, min a Spotify, akkor jól érti!

A videómegosztó ugyanakkor egyik kezével ad, másikkal elvesz, ugyanis mindezzel egy időben a Youtube Musicból a zenei videók teljesen ki is kerültek, így aki ezeket ( is) szeretné nézni, nem csak) hallgatni, annak  a Youtube prémium verizójára kell váltania.

Mindez ráadásul ingyenesen lesz elérhető, azaz lényegében a Youtube Music teljes zenei adatbázisa és funkcionalitása a klasszikus streaming szolgáltatásokkal megegyező módon is elérhető lesz. A túl szép, hogy igaz kijelentés persze most is igaz: mindez egyelőre csak Kanadában, a kanadai Youtube használók számára valóság, azaz egy tesztről van szó.   

Ha és amennyiben a teszt sikeres lesz és esetleg globálisan is  megjelenik, az két dolgot is jelent majd: egyrészt azt, hogy a Youtube Music-ot átpozícionálja a tulajdonos egy tisztán streaming zenei szolgáltatássá.  Másodsorban pedig azt, hogy innentől kezdve a Youtube Premium és a Youtube Music funkcionalitása markánsan különbözik majd:

Youtube Music Youtube remium

Háttérben való zenehallgatás

Személyre szabott zenei mixek véletlenszerű lejátszása

Keresési lehetőség  hangulat, stílus alapú playlistek ezrei között

Bármely dal vagy album lejátszása

zenei videók

Hirdetések átugrási lehetősége

Hirdetés nélküli zenehallgatás

 

A videómegosztó óriás ezzel a lépéssel egyrész egyértelműsítheti majd funkcionalitását, másodsorban pedig követi az Amazon-t és az Apple-t melyek egyre inkább szegmentáltan kínálják az elérést streaming zenei szolgáltatásukhoz. Ennek ellenére furcsa lesz azt mondani, hogy a Youtube streaming audio szolgáltatása…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8316820864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása