Free Music!

A Youtube nagyobb mint az összes zenei kiadó.. EGYÜTT

2022. február 28. - Pléh Dániel

A Youtube illetve tulajdonosa, az Alphabet és a nagy zenei kiadók viszonya hosszú-hosszú éveken ét meglehetősen fagyos volt.  A fő ok- amit a kiadók és jogi szervezetek value gap-nek hívtak- a Youtube üzleti modelljéből, és tulajdonképpeni, a felhasználók által érzékelt  ingyenességéből is adódott. Az ingyenes Youtube nem is biztos, hogy akkor gond lett volna ha és amennyiben mellé olyan fizetős szolgáltatások kapcsolódtak volna, amelyek nem csak hirdetési bevételt termelnek dollár milliárdos volumenben

youtube_s_super_chat_feature_which_allows_them_-a-1_1554298096197.jpg

A kiadók sokkal inkább szerették volna egyfajta  prémium zenei szolgáltatásként látnia Youtube-ot, Ez a közvetlen közelmúltig nem nagyon történt meg emiatt pedig a kiadók és a Youtube, valamint tulajdonosa az Alphabet között sokszor feszült volt a viszony.

A Youtube helye és szerepe tehát megkérdőjelezhetetlen, pusztán a számok alapján a digitális zenei ökoszisztémában. Azt, hogy mennyire azt plaszikusan mutatják az Alphabet negyedéves adtai, amelyekben  a keresőóriás részletesen szerepeltette a Youtube adatait is

youtube_ad_revenues_2019_2021.jpgA már eleve brutálisan erős 2020-as évhez képest tavaly még tovább erősödött a videómegosztó! A negyedik negyedévben 8,6 milliárd dollárnyi árbevételt regisztrált a videómegosztó. Ez 25%-al magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.    

A teljes évre vonatkozóan a Youtube hirdetési bevételei meghaladták a 28 milliárd dollárt. Azt, hogy ez mennyire brutális összeg jól érzékelteti, hogy az IFPII kimutatásai alapján 2020-ban a teljes globális zeneipari bevételek éppen, hogy csak meghaladták a 21 milliárd dollárt. Tehát amennyiben nem tudott a globális zeneipar az elmúlt évben 33-35%-al növekedni, akkor kijelenthető , hogy a Youtube önmagában nagyobb, mint az összes kiadói partnere!   

Kicsit tovább boncolgatva a közel 30 milliárd dolláros összeget  ez  mintegy háromszorosa a Spotify 2021-es teljes éves árbevételének, és közel duplája a cég 2019-es reklámbevételének! Persze a Youtube mindezt nem csupán zene tartalmakon realizálja.

Ami a zenei tartalmakat illeti, azaz ha almát az almával hasonlítunk össze, akkor is meghökkentő a Youtube, illetve ez esetben a Youtube Music és a Youtube Premium  növekedése. Miután 2019-ben minden Android telefon zenei lejátszója a Youtube Music lett meredek emelkedésnek indult a prémium felhasználók száma. Ez az amúgy is meredek emelkedés váltott szinte exponenciális szintre tavaly, ami nem kevesebbet jelent, minthogy éves szinten a Youtube Music több új felhasználóval gyarapodott, mint a piacvezető Spotify!    

A posztunk elején említett feszült viszony ennek köszönhetően elkezdett enyhülni és ma már a kiadók is egyre inkább partnerként tekintenek a Youtube-ra. Ez pedig egy ilyen látogaottságú, elérésű és bevételű cég esetében  nagyon rossz hír a vetélytársai számára.  


A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5216770464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása